”Numera är vi ganska lika”

Européer är vi allihopa. Eller?Är det skillnad på att vara katrineholmare och europé?

Övrigt2010-05-06 07:20

På söndag, den 9 maj, firas Europadagen. I år är det 60 år sedan den Europeiska unionen föddes. Så skedde när ett tredje världskrig låg i bakhåll och hotade hela Europa. Pressen kallades samman för att delges en kommuniké av högsta vikt. Den framfördes av Frankrikes utrikesminister Robert Schuman och handlade om att värna om världsfreden genom kreativa ansträngningar i samma storleksordning som de faror som hotade freden.

Man föreslog bland annat att man skulle skapa en övernationell europeisk institution med uppgift att förvalta råvarorna stål och kol som vid den här tiden var basen för allt militärt inflytande. Det blev grunden för den europeiska kol och stålgemenskapen, det vill säga det som idag är Europeiska Unionen, EU.

Mycket har hänt sedan dess. Fler medlemsländer har tillkommit. Passet kan vi lämna hemma i byrålådan när vi reser mellan dess länder. Men har vi människor kommit varandra närmare?

Juan Mena driver restaurang i Vingåker. Efter 40 år i Sverige säger han att han har två hemländer, Sverige och Spanien.

Katrineholmare eller europé?

- Jag känner mig nog mer som en europé. Jag har bott här i många år nu men jag åker till Spanien varje år.

Han tycker att skillnaderna mellan svenskarna och spanjorerna var större förr.

- Det var skillnad på många olika sätt. Men numera är vi ganska lika. Vi har kommit närmare varandra i beteendet.

Finns det någonting som finns i Spanien som du skulle önska fann i Katrineholm?

- Att människor var lite mer familjära, särskilt när man går på restaurang. Att man tar med sig hela släkten när man går ut och äter. Där är det inga problem. Men kommer man hela släkten här så undrar folk lite vad man håller på med.

Brenda Griffin är född och uppvuxen i Dublin på Irland. När hon fyllt 18 flyttade hon till London eftersom det var hög arbetslöshet på Irland. På andra sidan jordklotet, det vill säga i Australien, träffade hon sin numera före detta man. Paret fick tre döttrar. Tillsammans med de tre tjejerna har nu Brenda Griffin slagit ner sina bopålar i Valla.

- Jag är irländare och Vallabo. Hemma finna på båda ställena - som de flesta invandrare åker jag hem och kommer hem, till både Dublin och Valla.

Är det någon skillnad mellan en katrineholmare och en europé?

- Skillnaden för mig är att det är ordning på allt här i Sverige. Här finns inga gråa områden, utan ordning och reda och personnummer. Om jag rabblar upp mina siffror kan en myndighet ta reda på allt om mig genom att trycka på en knapp. Det är jämförelsevis en oordning i Europa. Men allt löser sig ändå. Jag trivs med ordningen här men saknar gråa områden. Det största skillnaden mellan en katrineholmare och en europé är väl annars att ni är vikingar och klarar av längre vintrar.

Vad skulle du önska fanns här som finns på Irland?

- Irländare! Min mamma och pubar med levande musik. Däremot inte vädret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om