Efter musikaler som "Little shop of horrors" och "Legally blonde" landar Kulturskolans musikallinje och musikalorkester i Katrineholm 1917. Kanske är det icke det omedelbara förstahandsvalet av musikalämne för en grupp ungdomar. Men när musikallinjens elever hade fått bekanta sig närmare med Jenny Wistbacka Cronholms historia var de eld och lågor.
‒Katrineholm är coolt! utbrister Cronholm efter all research som gjorts under manusarbetet.
Nu pågår arbetet för fullt med att pussla ihop alla beståndsdelar i musikalen "Knuten" inför premiären i maj i Tallåsaulan. Historien handlar om både verkliga och påhittade människor som har levt i staden. Delar av familjen Grönkvist finns i centrum, liksom en kärlekshistoria. Häxan Gatstubergs-Maja är också en del av historien. Lindar, dramatik och häftiga personligheter utlovas.
‒Och kajorna, som finns överallt, säger Jenny Wistbacka Cronholm.
"Knuten" beskrivs som en gripande historia.
‒Man går inte ifrån den oberörd, säger Ylva Sundahl som är sångpedagog på musikallinjen.
De olika delarna av ensemblen repeterar på varsitt håll.
‒Just nu har vi kommit ur en svacka, vilket hör till, säger Jenny Wistbacka Cronholm.
‒Ja, nu har alla börjat inse att det närmar sig och allt har tagit ny fart, säger Ylva Sundahl.
Musikallinjen sätter upp en musikal vartannat år, men det är första gången som den är nyskriven och handlar om Katrineholm.
Musiken är dock bara delvis nyskriven, av Ola Halvarsson som leder musikallinjens orkester och som har arrangerat all musik. Främst kommer de musikaliska inslagen med sång och dans att handla om jazz.
‒Det är en väldigt rolig musik att jobba med, säger Ylva Sundahl som också konstaterar att musikstilen som föddes i USA slog igenom internationellt ungefär samtidigt som Katrineholm blev stad.
"Knuten" spelas två gånger i Tallåsaulan, den 20 och 21 maj, och så ska det bli skolföreställningar för årskurs sex till gymnasiet. Men gänget bakom musikalen vill ge den ett längre liv. De skulle gärna se att Katrineholms kommun tar tillfället i akt att möjliggöra för fler att se musikalen, med tanke på 100-årsfirandet och det faktum att föreställningen är unik, skriven för just detta tillfälle i tiden.
‒Den borde visas för alla katrineholmare. För dem som minns hur det var. Ungdomar kan gå med sina morföräldrar.