– Jag trodde inte att det skulle bli av i år, med tanke på att jag inte längre kan engagera mig i det som privatperson, säger Elin Petterson.
I februari i år fick den tidigare socialsekreteraren en ny tjänst som upplevelsesamordnare i Vingåkers kommun. Detta innebär att hon förutom att arrangera evenemang också är med och ger bidrag till sådana som hon själv - som vill ordna tillställningar för kommunens invånare.
– Det kändes fel att ge bidrag till mig själv, och när jag insåg att ingen annan skulle ta tag i firandet utan mig fick vi hitta en annan lösning. Då kom vi med idén att kommunen skulle ordna firandet, berättar Elin Petterson.
Hon styr tillsammans med kultursamordnaren Ulrika di Martini Brankel det flaggskepp som 2016 gav Elin Petterson utmärkelsen "Årets eldsjäl" och som lockat hundratals besökare de senaste åren. Hittills i år har den relativt nybildade upplevelseenheten på Vingåkers kommun arrangerat bland annat Sommarskoj i slottsparken, utställningar, mångfaldsfestival och spökvandring.
Den största skillnaden för årets julfirande, förutom att evenemanget arrangeras av kommunen i samarbete med Vingåkers bibliotek och företaget Mat och Måltider, är att det firas den 21 december och inte på själva julafton.
– Det gör ju att det blir ett helt annat arrangemang eftersom att de som annars har planer på julafton också kan komma, säger Ulrika di Martini Brakel.
Hon och Elin Petterson poängterar att detta firande blir mer tillgängligt för alla i och med detta, men att de som tidigare varit med under själva julafton kanske kommer att bli besvikna.
– Men vi vill att det ska vara till för alla, och inte bara för dem som kanske annars varit ensamma på julafton, säger Elin Pettersson.
Grundtanken när hon drog i gång initiativet 2014 var att alla, som av olika anledningar inte hade någon att fira jul med, skulle fira jul ihop. Då var de ungefär 100 personer i kyrkans hus i Vingåker, men i år blir firandet vid Säfstaholms slott.
– Vi hoppas på att kunna stå ute och prata, dricka glögg och äta pepparkakor. Vi vill att alla, asylsökande, kommunanställda, barn från förskolor, vuxna som påbörjar sin julledighet och alla däremellan ska få en fin stund tillsammans och önska varandra god jul, säger Ulrika di Martini Brakel.
Duon kommer att finnas med på plats under firandet, och precis som för Elin Petterson under tidigare julfiranden så engageras även deras familj och vänner.
– Det blir ju lätt så att hela familjen hänger på och firar, skrattar Elin Pettersson.
Det är inte en slump att kommunen sa ja till att anordna ett julfirande för alla.
– Det är lätt att man traditionsenligt stänger in sig med sina nära och kära under jul, vilket givetvis är bra, men vi vill möjliggöra ett mer öppet och varmt julfirande även i kommunen, säger Ulrika di Martini Brakel.
Under eftermiddagen den 21 december kommer man inte bara att kunna äta och dricka juligt, utan tomten kommer också för att ge julklappar åt barnen. Att evenemanget anordnas på torsdagen kan leda till att fler väljer att fira tillsammans.
– Vi har ingen aning om hur många som kommer att komma, men tror att det blir fler än tidigare år. Vi hoppas på att så många som möjligt från så många olika grupper och sammanhang ska komma, säger Elin Petterson.
Hon och Ulrika di Martini Brakel hoppas att julfirandet kan ge en känsla av samhörighet utöver de vanliga grupperna.
Medan de pratar om det stundande firandet föds idéer om nästa års firande. Att det kommer så naturligt för dem, förklarar de med att de hamnat på rätt plats i livet.
– Vi engagerar oss väldigt mycket i varje sak som vi anordnar. Vi är ja-sägare allihop och vi vågar att testa nya saker för att sedan utvärdera, säger Elin Petterson.