Musse Sellidj och Lotta Falk Sellidj har båda lång erfarenhet inom restaurangbranschen. För några år sedan lämnade de dock krogvärlden i Stockholm och köpte gård i Malmköping. Sedan dess har de drivit ett företag som sysslar med hästtransporter och båda har också arbetat en del på Plevnagården.
– Det har krupit lite i en av saknad till restaurangbranschen. Det finns en hunger att komma tillbaka och presentera sig, säger Musse.
Om några veckor öppnar de Musse och Lottas kök i Smedjan. De kommer att erbjuda svensk husmanskost med inslag av medelhavsmat. De kommer att servera lunch redan från klockan nio och fram över de vanliga lunchtimmarna.
– Jag har haft sådana öppet-tider förr när jag drev en lunchservering i Jordbro. Chaufförer som börjar vid fyra brukar vilja ha lunch tidigt, säger Musse.
– När vi ändå är här i lokalerna ska det vara öppet för gästerna, säger Lotta.
Festvåning
De kommer också att ha catering och festvåning mot beställning. Lotta och Musse kommer även att prova att ha öppet någon kväll då det krävs bordsbeställning och fokus kommer att ligga på mat av lokala råvaror. Det blir gensvaret som får avgöra om temakvällarna ska återkomma.
Lunchserveringen i Flen blir parets första gemensamma satsning även om de har arbetat mycket tillsammans på andra krogar. Musse har ansvaret över köket och Lotta över matsalen och gästerna. De kommer att ha en kock anställd.
Svensk husmanskost
Musse lagar helst svensk husmanskost eller italiensk mat. Han har bland annat arbetat på de italienska krogarna Il Tempo och Trattoria Romana i Stockholm. Vidare har han jobbat som köksmästare på Krönet på Götgatsbacken och på Gondolen. Han har också erfarenhet från skolkök då han varit köksmästare på Engelska skolan i Gubbängen.
– Där fick jag fördjupad kunskap om den etiska biten kring mat. Jag fick lära mig att respektera vad olika kulturer har för uppfattning om mat. Dessutom var det många barn som hade allergier, berättar Musse.
Musse menar att det på vanliga restauranger knorras lite i köket när en gäst till exempel är vegetarian och specialkost måste lagas. Det är inte ovanligt att vegetarianen bara får någon grönsak istället för köttbiten.
– Men skolbarnen skulle stå sig på maten hela dagen och då kan man inte tycka att de är jobbiga. Jag fick lära mig hur jag kunde ge dem den näring de behövde.
Restaurangen i Flen kommer att öppna i slutet av oktober eller början av november.