Sedan 1990-talet har Halloweenfirandet växt fram i Sverige. Den amerikanska traditionen där utklädda barn ringer på och vill ha godis, trick or treat, har försvenskats till bus eller godis.
Frida Larsson är butiksbiträde på Rusta, där Halloweensortimentet plockades fram för flera veckor sedan. Ett helt hörn har fyllts med allt från ruskiga figurer att hänga i fönstret till maskeradkostymer till barn.
‒Vi har satsat i år och tagit in mer grejor och det har gått bra. Tidigare har vi haft mest dräkter och smink, berättar hon.
Nu hemsöks butiken av ett hålögt plastskelett som brölar och blinkar med sina blålysande ögon.
‒Det är lite läskigt att stänga på kvällarna, fast han låter lite som ett får, säger Frida Larsson leende.
Eva Lundkvist från Eskilstuna är på jakt efter en vampyrdräkt till sin dotter. Självklart har hon även fyllt godisförrådet hemma, eftersom att ha fått smaka på konsekvensen bus. Förra året fick hon sin trädgård invirad med toapapper, fast hon brukar ge igen.
‒Jag brukar sminka mig själv, ta på mig svart cape och vit peruk och sen skrämmer jag ungarna som ringer på, säger hon med ett hjärtligt skratt.
Emelie Olsson och Louise Franklin från Katrineholm har svart bälte i smink och kostymering inför Halloween. Den här veckan gör de sitt femte år som statister under evenemanget "Halloween på Kolmården" då mystiska väsen intar djurparken.
‒Jag och min man Martin driver företaget EventX och har uppdraget att fixa statister till Halloween. Under fem dagar deltar 30 statister från hela Sverige, berättar Emelie Olsson.
Hon betonar att det inte handlar om skräcktema, utan ett mysrysigt event för hela familjen.
‒Jag får mycket frågor från föräldrar och många tror att det är för läskigt för deras barn, men det är det inte. Det är mysrysigt och ska vara okej för alla att besöka Halloween på Kolmården. Vi anpassar oss och är noga med bemötandet. Vi rör inte vid folk och om något händer eller någon är rädd kliver man direkt ur sin roll och pratar med vanlig röst.
Teamwork är viktigt i statistgruppen och arbetsdagarna intensiva då det tar tid att sminka och klä sig. Själv hör inte Emelie Olsson till de lättskrämda.
‒Nä, jag är mer rädd för naturkatastrofer och verkliga faror, säger hon.
Louise Franklin däremot, som kommer att ikläda sig rollen som spöklik brud, konstaterar att hon hör till de lättskrämda.
‒Jag är rädd för allt! säger hon.
Sminkningen inför Halloween är hel procedur beroende på hur avancerad den är tar, men det tar minst en halvtimme. Emelie Olsson berättar att det krävs lager på lager för att skapa den rätta effekten.
Emelie Olsson föredrar att använda sig av airbrush-teknik, där man arbetar med en kompressor och en liten färgspruta, men för Kurirens läsare visar hon hur man med fetsmink (som man hittar på maskeradbutiker och i vissa leksaksaffärer) kan göra en egen spöksminkning.