Nu blir det andra bullar

Jag är den första att erkänna mina brister i köket. Mer avancerat än omelett, fläskpannkaka och gubbröra ska jag inte ge mig på.

Övrigt2017-09-19 13:08

När det gäller bakning är kunskaperna än mer begränsade. Browniekakan funkade förstås, tills dess jag var tvungen att erkänna att det faktiskt var mix. Men så läste jag några brödrecept i en tidning. Kanske var det rubriken "så enkla att ingen kan misslyckas" som lockade.

Få ingredienser och en tydlig vägledning steg för steg fick mig att omgående stanna till vid snabbköpet och inhandla jäst, mjöl och morötter. På med förklädet och så var det bara att börja knåda degen.

Redan första försöket blev lyckosamt. Dessutom var det ju roligt – och den ljuvliga doften av nybakat är bara bonus. Förhoppningsvis är det också nyttigare än det luftiga butiksbakade med alla sina E-produkter och andra tillsatser.

Med åren har jag vågat mig på några fler limpor, men morotsbullarna är fortfarande favoriten och jag delar gärna med mig.Här är receptet: 50 gram jäst, 50 gram smält smör, 5 dl vatten, 2 teskedar salt och en socker, 200 gram rivna morötter, 3 deciliter fullkornsvetemjöl och 12 deciliter vetemjöl. Rör ut jästen i vätskan innan övriga ingredienser blandas i. Jäs degen en timme, knåda ut till 16-18 bullar, jäs i ytterligare 20 minuter innan de gräddas lika länge i 225 grader varm ugn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!