Den varma helgen i månadsskiftet blev startskottet på årets traditionellt sett största allergiperiod. Det är nu pollensäsongen startar på allvar och värstingen bland pollen, björk, har inlett sin korta men jobbiga storhetstid. Det ökade "pollentrycket" märktes tydligt på länets vårdcentraler och allergimottagningar under förra veckan.
2016 blev ett rekordår för allergimedel i Sörmland. 210000 förpackningar blev antingen utskrivna av läkare eller köpta receptfritt på länets apotek, enligt uppgifter från ehälsomyndigheten.
Det är den högsta noteringen hittills och 35 procent fler än 2006.
Drygt hälften av sörmlänningarnas allergimediciner var receptfria egenvårdsprodukter men nästan 33000 sörmlänningar, majoriteten kvinnor, fick allergimedicin på recept, enligt Socialstyrelsens statistikdatabas.
Rekordnoteringen för 2016 är i sig inget som oroar Holger Seidel, barnläkare i Strängnäs. Han poängterar att år med mycket pollen gör tydliga avtryck i statistiken, vilket skulle förklara att även 2014 sticker ut.
– En ökning från ett år till ett annat med några procent är inte alarmerande. Det intressanta är den stora ökningen av allergisjukdomar bland barn som vi såg för cirka 20 år sen.
Vad beror ökningen på?
– Det finns flera förklaringar. Dels har vi blivit mer uppmärksamma på att behandla allergier, dels har vi fått en renare livsstil. Allergi är en försvarssjukdom och försvaret har fått andra uppgifter i dag. Förekomsten av mikroorganismer som kroppen utsätts för har förändrats och därigenom även vår tarmflora, säger Holger Seidel.
Enligt Emad Al-Azzawi, överläkare vid lung- och allergimottagningen på Mälarsjukhuset väntas allt fler komma att drabbas av pollenallergi. Han berättar om en studie vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg som visade att andelen svenskar med pollenallergi ökade från 26 till 39 procent åren 1992-2012.
Det är en utveckling som väntas fortsätta.
– Ja, andelen pollenallergiker lär öka. Enligt forskningen så har pollenkoncentrationerna i sig ökat. Varför det är så vet man inte, det kanske hänger ihop med ett varmare klimat, säger Emad Al-Azzawi.
Att just björkpollen skapar mycket besvär beror på att de består av mycket små korn i enormt stora mängder, förklarar Holger Seidel.
– Björkpollen släpps från hög höjd när det är torrt och varmt och de kan flyga många mil, säger han.
Enligt Holger Seidel är allergier vanligtvis inte att betrakta som farliga utan besvärliga. De barn som bör uppsöka sjukvården är:
* Små barn med allergi
* Barn som blir andningspåverkade
* När receptfria allergimediciner inte hjälper
Att skilja en vårförkylning från pollenallergi är förhållandevis enkelt, enligt Emad Al-Azzawi.
– Vid förkylning har man ofta ont i halsen, snuvan är tjockare och en del har lite feber. Vid pollenallergi är det främst klar snuva, nysattacker och kliande ögon och luftvägar.
Al-Azzawi rekommenderar allergiker att noga följa pollenprognosen.
– Är det höga halter så bör man anpassa aktiviteter och medicinering efter läget. Det är viktigt att hålla ytterdörrar stängda och sovrummen rena. Det är också bra att tvätta håret innan man lägger sig i sängen, och att vädra sent på kvällen, tidigt på morgonen eller efter regn när halterna är som lägst. Den här gruppen bör också undvika pälsdjur som ofta har pollen i pälsen, säger han.
Kan gräs- och pollenallergi plötsligt upphöra?
– Nej, och det går inte att bota. Med medicin går det dock att bli symtomfri. Allergi kan utvecklas när som helst och har man två föräldrar med allergi så är det hög risk att man själv får det.