Länsmuseet kommer bli ett av länets mest publika besöksmål. Samtidigt är museet en av regionens mest kostsamma offentliga byggprojekt de senaste åren.
Och länsmuseet är en storskalig byggnad, som landstinget i mars tog över ansvaret för. Inflyttning av uppemot 70 000 föremål står bland annat på agendan. Till ytan mäter museet 14 000 kvadratmeter, drygt två fullstora fotbollsplaner stor. Redan framför entrén slås man av det stora utetorget, som ska ge plats för utställningar och arrangemang.
Framsidan är klädd i en grön färg, inglasade dagboksanteckningar från sörmlänningar. Själva entrén utgörs av en reception, intill kapprum med låsbara skåp och en butik där produkter, som tillverkats i museet ska säljas. Intill kapprummet finns ett större rum med möjlighet att äta medhavd matsäck.
Från receptionen kan man antingen välja att gå vidare mot själva utställningarna eller till restaurangen. Restaurangen ska landstinget driva i egen regi, trots invändningar från bland annat Abdshir Osman (M). Kommunallagen ger landstinget rätt att driva restaurang i egen regi, men det får inte göras i vinstdrivande syfte. Och om det inte görs i vinstdrivande syfte finns risk att konkurrensen snedvrids och kan då förbjudas, enligt konkurrenslagen.
Länsmuseets chef Karin Lindvall säger att restaurangen, med vin- och ölrättigheter, ska utgöra en del av museet. Maten ska knyta samman museets övriga verksamhet, förklarar hon, och inte vara affärsdrivande.
* * *
Nya länsmuseet omges redan innan det öppnat av en lång och turbulent historia. För tio år sedan stängdes dåvarande länsmuseet i Nyköping på grund av att arbetsmiljön var under all kritik. Lokalerna var uttjänta och för små. Dåvarande majoriteten med nuvarande riksdagsledamoten Lotta Finstorp (M) i spetsen sa ja till att bygga om och till museet för 36 miljoner kronor. Socialdemokraterna var av annan åsikt och Britta Bergström (S) sa att "just nu har landstinget inte ens råd med sjukvården och då ska vi inte skaffa oss nya kostnader".
Det blev maktskifte och Socialdemokraterna stoppade museiplanerna. Men tre miljoner kronor hann att rulla ut till arkitekter, konsulter och projektering.
Snart ändrade Socialdemokraterna inställning och en ny fastighet utsågs, före detta industrifastigheten vid hamnen i Nyköping.
I stället för att hyra, som var planen först, beslutade landstingspolitikerna att köpa industrifastigheten, kostnad 22 miljoner kronor. Åtta miljoner kronor betalades till byggföretaget NCC för genomgång av fastigheten, som visade sig vara i mycket större behov av sanering än man först trodde.
Ytterligare åtta miljoner kronor betalades till arkitekter, projektering och framtagande av bland annat nya ritningar för länsmuseet.
Sammanlagt hade alltså 41 miljoner kronor betalats innan spaden satts i backen.
* * *
Från receptionen kan besökaren bege sig till den stora konsertsalen med plats för 225 åskådare. Lokalen är utrustad med portabla läktare och ska även fungera som landstingspolitikernas fullmäktigesal. Den tidigare fullmäktigesalen vid landstingets administrativa centrum lär sannolikt användas när regionförbundet flyttar in i samband med att Sörmland bildar region.
Själva museet har plats för över 700 besökare. Tre större utställningslokaler finns för tillfälliga utställningar. Två av lokalerna är säkerhetsklassade, för att minimera risken för stölder, och mäter två våningsplan i höjden.
Förutom utställningslokaler ges ett stort utrymme till länsmuseets egna närmare 70 000 föremål. De kan besökaren ta del av. Dessutom rymmer en del av museet Nyköping kommuns museum, ett bibliotek av sörmländsk litteratur, magasin, pedagogiska rum för trä-, textil- eller metallslöjd.
* * *
De politiska partier som tidigare sagt nej till att bygga om länsmuseet för 36 miljoner kronor sa nu ja till att bygga ett nytt för en kvarts miljard. Inför valet 2014 sa bland annat Mattias Claesson (C) att länsmuseet inte får bli dyrare. Men så lierade han sig med Socialdemokraterna och sa ja till att skjuta till ytterligare 70 miljoner kronor för att minska driftskostnaderna.
– Jag fick krypa till korset. det var surt, förklarade Mattias Claesson.
Kostnaderna stannar inte där. 25 miljoner för att utrusta museet (snickerier, ljusarmatur, hyllor, diverse teknik) och själva flytten av föremål och kontormaterial budgeteras till 3,6 miljoner kronor.
Totalt har över 384 miljoner kronor lagts på ett nytt länsmuseum.
I november är det officiell invigning.