När ljusen slocknat sorterar de skräpet

I helgen förväntas många besökare vid kyrkogårdarna. De flesta tänder ett ljus för anhöriga som gått bort och en del lägger kransar, blommor och andra dekorationer vid gravarna.

Minneslunden är en mer anonym gravplats där askan grävs ner inom ett gemensamt område. Här finns speciella ljusbärare där anhöriga kan ställa sina ljus. Johanna Hedsköld och Lars Ståhle plockar bort de som har brunnit ut.

Minneslunden är en mer anonym gravplats där askan grävs ner inom ett gemensamt område. Här finns speciella ljusbärare där anhöriga kan ställa sina ljus. Johanna Hedsköld och Lars Ståhle plockar bort de som har brunnit ut.

Foto:

Övrigt2017-11-01 18:56

Tusentals levande ljus brukar vara en mäktig syn vid kyrkogårdar under mörka kvällar under allhelgonahelgen. I Katrineholmsbygdens församling tjänstgör ordinarie medarbetare tillsammans med frivilliga för att finnas till hands för besökarna hela helgen. Alla församlingens kyrkor anordnar aktiviteter, bland annat minnesgudstjänst, andakt och öppen kyrka för att lyssna på musik och tända ljus.

Lars Ståhle, kyrkogårdschef, har förberett arbetet inför helgen.

‒Vi märker ju att det väldigt mycket ljus. Vi plockar bort dem vartefter de slocknar. Vikatippen tar hand om det som brännbart avfall. Det som är komposterbart har vi egen hantering för.

Mängderna med ljus och pynt har ökat med åren. I storstäderna har det rapporterats om enorma mängder skräp som blir kvar efter helgen. Men den bilden känns inte igen av Lars Ståhle.

‒Jag tycker folk är skötsamma, de lägger skräpet i våra papperskorgar. Fåglarna skräpar ner lite, de gillar stearinet.

Ibland är det dock oklarheter kring vilka dekorationer som tillåts på olika typer av gravplatser. I Katrineholmsbygdens församling finns dessa föreskrifter:

Minneslund: Besökarna får smycka med snittblommor och ljus men inte gravlyktor.

Askgravlund: Snittblommor, vinterdekoration, ljuslykta tillåts men inte prydnadssaker och blommor i kruka.

Natursten: En liten naturlik plantering tillåts framför naturstenen. Vinterdekoration och ljuslykta går bra men inte krukväxter eller prydnadssaker.

Gravsten: Gravlyktor, krans, granris, plantering och dekorationer är tillåtna.

Information om vad som får placeras var lämnas till gravrättsinnehavaren men det är inte säkert att informationen når alla anhöriga.

‒Ibland blir det fel. Vi slänger aldrig dekorationer som vi plockat bort utan de finns att hämta vid personalbyggnaden vid respektive kyrkogård, säger Lars Ståhle.

Inför helgen ska 150 ljus tändas och 210 vinterdekorationer placeras ut av personalen på uppdrag av gravrättsinnehavare.

‒Och så jobbar vi på att få undan löven inför helgen så att det är rent och fint, säger Johanna Hedsköld, lagbas Skogskyrkogården.

Hur är det med brandrisken med så mycket ljus?

‒I efterhand har vi sett att det har tagit eld i granriset som självslocknat. Men det har hänt två gånger under de senaste åtta åren så det är ingen större fara, säger Lars Ståhle.

Minnesgudstjänst

Julita: Charlotta Frondelius och Julitakören.

Nordanåskapellet: Maria Gabrielsäther och Ofeliakören.

Östra Vingåker: Maria Gabrielsäther, Gunilla C Johansson och Ofeliakören. Högmässa med Östra Vingåkers kyrkokör.

Floda: Lars Frisk och Floda kyrkokör.

Katrineholms kyrka: Anna Jarl, Mats Askeljung och Cantemus. Högmässa med Karola L Wahlbeck och Nävertorps kyrkokör. På finska med Jukka Laaki.

Lerbo kyrka: Anna Larsson och Lerbokören.

Nävertorp: Maria Gabrielsäther, Inger Bergfjord och Helena Hellström, nyckelharpa.

Skogskapellet: Mats Askeljung. Andakt med Karola L Wahlbeck och Gunilla Kåhlman.

Sköldinge: Musikandakt med Ma Oftedal och Staffan Elf.

Stora Malm: Sara Hökpers

Källa: svenskakyrkan.se/katrineholmsbygden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!