Namnsdagar bär på historia och minnen

I dag den 9 april har Otto och Ottilia namnsdag.

Foto:

Övrigt2018-04-09 06:03

Bakgrunden finns i forntyskan och har kopplingar till betydelsen "egendom", "rike", "rikedom". Jag känner ingen Ottilia, och ingen Otto heller vad jag kommer på. Ingen som är i livet.

Ottilia har en air av förra sekelskiftet över sig. En kvinna som bar namnet var Ottilia Adelborg, född i Karlskrona 1855 och död i Gagnef 1936. Trots knappa ekonomiska resurser lyckades hon skaffa sig en gedigen konstnärsutbildning. Hon var en av Sveriges första barnboksillustratörer, känd för bland annat "Prinsarnes blomsteralfabet", som än i dag kan ses som snillrik affisch. Hon var även författare. Hennes namn är jag bekant med. I Gagnef, orten som hon flyttade till tillsammans med sina systrar, finns Ottilia Adelborgmuseet.

När jag googlar på Otto hittar jag i första hand ingen viss Otto, däremot ett tyskt e-handelsföretag som sysslar med mode, möbler och teknik. Jag hittar även självkörande fordon och Otto färsk ekologisk välling och smoothie, enligt uppgift med tillsatser av kärlek och en skvätt gammaldags mjölk.

Säg grattis i dag, om du känner någon Ottilia eller Otto.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om