I växthuset på Julita gård kommer en stor äppelutställning dukas upp. Där får besökarna möjlighet att bekanta sig med omkring 200 olika sorters äpplen. För några år sedan släppte Nordiska museet en äppelapp där man kunde ta reda på det mesta som har med äpplen att göra. Men för den som vill prata med experter på äpplen kommer pomologer även att finnas på plats under dagarna. Förförra året kunde Kuriren berätta om en kvinna som under 50 års tid undrat över frukten hon hade i sin trädgård. På plats i Julita fick hon svar efter fem minuter av äppelexperterna.
Utöver möjligheten att bekanta sig med både äpplen och päron ges instruktioner under dagen i hur man beskär nya såväl som gamla äppelträd. Något som det gått olika modenycker i. På 1800-talet skulle exempelvis träden ha en rak genomgående stam. På 1900-talet skulle träden vara paraplyformade.
– Nu har vi gått tillbaka till hur det såg ut på 1800-talet, förklarade trädgårdsmästaren Cecilia Hakfelt när Kuriren var med på 2016 års äppeldagar.
Nordiska museet som äger och driver Julita gård visar även upp frukträdgenbanken med över 250 träd och hundratalet äppel- och päronsorter.
Som vanligt finns det också något för de barn som följer med. Vid växthuset ges det möjlighet att svarva äpplen och på Pettsongården kan de träffa Pettson och Findus.