Muf vill få besöka gymnasieskolorna – nekas

Under tisdagen ville moderata ungdomsförbundet, Muf, besöka Thomasgymnasiet i Strängnäs, men nekades. Det har fått ungdomsförbundet att reagera.

David Rytter är rektor på KTC.

David Rytter är rektor på KTC.

Foto:

Övrigt2017-11-10 06:30

I ett pressmeddelande skriver Muf: "Tidigare är det Mälardalens Högskola och Duveholmsgymnasiet i Katrineholm som nekar politiska ungdomsförbund. När skolor nekar ungdomsförbund så stängs också ungdomars chanser att påverka politiken och demokratin ute och tendensen att välja extrema alternativ ökar".

‒Fler och fler unga vill engagera sig i politik, men kanske inte i partipolitik. Då är det tråkigt att ha två kommunala gymnasieskolor i länet som nekar ungdomsförbunden att komma in, säger Robin Tannarp, distriktsordförande Muf Södermanland.

Men David Rytter, rektor vid Katrineholms Tekniska College, KTC, tycker inte att beskrivningen stämmer.

‒Vi bjuder in dem vid minst ett tillfälle per år. Senast hade vi politisk informationsdag den 13 oktober. När det är valår anordnar vi en politisk debatt. Som skolor hanterar KTC och Duveholm det här likadant. Det handlar om hur vi uppfyller vårt demokratiska uppdrag och det har vi löst på det här sättet. Jag förstår att det ligger i deras intresse att komma in på andra tider, men som skola behöver vi hantera vår vardag och det är många föreningar och intresseorganisationer som vill komma in och informera.

Robin Tannarp tror att anledningen, till att skolorna inte vill ha ungdomsförbunden där, är rädsla för Sverigedemokraterna.

‒Om det är så har jag svårt att förstå oron. SD är ändå demokratiskt valda och alla demokratiskt valda partier borde ha en chans. Dessutom spelar det SD i händerna, de kan skylla på att de inte är välkomna i skolorna när de inte har ungdomar som engagerar sig, säger han.

Men David Rytter förnekar att förbudet, eller begränsningen, skulle ha med SD att göra.

‒Absolut inte. Vi behöver ha ett objektivt urval för att det ska bli hanterbart. Vi bjuder in representanter för riksdagspartierna och för partierna i fullmäktige. Samtliga var bjudna på vår politiska informationsdag, men alla kom inte, säger han.

Den 1 januari förtydligas lagen om politiska partier i skolan. I lagtexten står, att "politisk information i skolan är en del i skolans demokratiuppdrag", men att det är rektor som avgör vilka som ska bjudas, så länge urvalet är objektivt.

Ny lag från den 1/1

I Utbildningsutskottets betänkande 2017/18:UbU6 står att läsa att nuvarande lagstiftning har uppfattats som otydlig. Otydligheten har gjort att skolor har gjort olika tolkningar om hur politiska partier får bjudas in och i vissa fall har osäkerheten gjort att skolor inte bjudit in partierna alls.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!