Mörka orosmoln skapar sprickor i grundpelaren

Foto:

Övrigt2018-02-09 16:15

Vilken är medias uppgift i samhället? Det var frågan som jag och vår sociala medier-chef Janna Holmqvist försökte besvara när vi i veckan var gästföreläsare på Arbetsförmedlingen i Katrineholm.

Media brukar kallas för en av grundpelarna i demokratin, alltså i vårt samhällsskick där makten utgår från folket som väljer sina företrädare genom allmänna och fria val. Medias uppgift är sedan att informera om vad som sker i demokratin, granska hur de folkvalda sköter förvaltandet av makten och bidra med en plattform där den som vill kan vara med och debattera samhällsfrågor.

”I en levande demokrati är den oberoende journalistiken oerhört viktig”, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och forskare är ense om att en demokrati bygger på informerade medborgare.

Mycket av den information som medborgare har nytta av kommer från media. Katrineholms-Kuriren verkar i Sverige, det land som har världens äldsta tryckfrihetslagstiftning och där den fria pressen har skydd i grundlagen. Vi borde alltså ha stora möjligheter att helt fritt leverera journalistik till våra läsare, något som är extra viktigt under ett valår då det åter är dags att välja dem som ska förvalta folkets makt.

Men det finns mörka orosmoln i dag som skapar sprickor i grundpelaren och som på sikt skulle kunna hota att få den att rasa

Men det finns mörka orosmoln i dag som skapar sprickor i grundpelaren och som på sikt skulle kunna hota att få den att rasa. SOM-institutet, som varje år ställer frågor kring svenskarnas förtroende för olika institutioner i samhället, visar att medierna i dag är mer omstridda än för bara några år sedan. SOM-institutet drar slutsatsen att det i dagens samhälle finns många människor som upplever otydlighet kring mediernas uppdrag och vilka principer professionell nyhetsbevakning bygger på och varför.

I dag utmanas traditionella mediers nyhetsbevakning ofta av motbilder i sociala medier, bilder som många gånger produceras på helt andra grunder och med helt andra intentioner (ofta propaganda) än traditionella mediers med en ansvarig utgivare. Media med en ansvarig utgivare fungerar som garant för att du tar del av oberoende journalistik producerad i enighet med de pressetiska reglerna, journalistik som ger plats för många perspektiv och åsikter, som är noga med sakuppgifter och som hela tiden respekterar den personliga integriteten.

Reportrar utan gränser pekar på att fler och fler demokratiskt valda ledare i världen inte längre ser media som en av grundbultarna i ett demokratiskt samhälle

Sverige hamnar fortfarande på andra plats (efter Norge) när pressfriheten i världen rankas av pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser. Men samtidigt är Europa den del av världen där utvecklingen just nu går snabbast nedåt. Det beror framförallt på hoten, hatet och trakasserier mot journalister som blivit allt vanligare – och som även uttalas av politiska företrädare. Reportrar utan gränser pekar på att fler och fler demokratiskt valda ledare i världen inte längre ser media som en av grundbultarna i ett demokratiskt samhälle. Och ett valår kan det vara på sin plats att påminna om att Sverigedemokraterna är ett parti som de senaste åren gjort en rad uttalanden som tyder på en vilja att minska den svenska pressfriheten och ge politiker kontroll över det media tänker publicera. De har också portat reportrar från vissa traditionella medier att få rapportera från deras landsdagar.

Vilken är medias uppgift i samhället? Att vara en grundpelare i demokratin har varit svaret hittills. Du som vill att det ska förbli så behöver visa det – både i form av en prenumeration på en nyhetsförmedlare med en ansvarig utgivare och genom att tänka på vem som får din röst i höstens val.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!