Hur började ditt intresse för fåglar?
- Jag har alltid varit naturintresserad och tidigt på 60-talet åkte jag och en kompis omkring och tittade på fåglar. Då ansågs man som kufisk.
Vad är fågelskådarens viktigaste rekvisita?
- Det är väl kikare, fågelbok och en anteckningsbok. De flesta som håller på organiserat har tubkikare, men det är en ganska dyr historia. Det beror på hur man använder sitt fågelskådanden. Vissa tittar ut genom köksfönstret när de matar fåglar på vintern och andra vill veta mer.
Har du sett några sällsyntheter?
- Jag hittade Sörmlands första svartpannad törnskata och sedan upptäckte jag en härfågel vid Fiskeboda på i slutet på 60-talet. Det var en otrolig sällsynthet då, numera dyker den upp lite varstans.
Hur mycket tid lägger du på fågelskådning?
- Det är ju den tid som finns ledig, det blir några gånger i veckan. Jag upptäcker mycket flyttfåglar när jag är på byggården vid Duveholmsskolan där jag arbetar som bygglärare.
Finns det någon speciell klädkod för ornitologer?
- Nej, inte vad jag vet, men man bör ha oömma kläder som tål vatten eftersom det ofta är blött där man går. Jag gick i gympadojjor när var på Öland och det var inte helt lyckat.
Vad är tjusningen med fågelskådning?
- Man får vara ute mkt och det är intressant. Man vet ju aldrig vad man kan få syn på och det blir aldrig enformigt. Du kan titta på fåglar ett helt liv, men det dyker hela tiden upp oväntade grejer. Det är nytt hela tiden.
Finns det någon Greta Garbo-fågel du aldrig sett men drömmer om att sikta?
- Nej, det gör det inte. Man tar ju det som dyker upp.
Ngt tips till blivande ornitologer?
- Man ska följa med någon som är kunnig och fråga mycket.
Vilken fågel har vackrast sångröst i ditt tycke?
- En som sjunger välidgt fint är trädlärkan och en som är roligt att lyssna på är kärrsångaren som härmar andra arter. Man blir glad av att lyssna på den. Den sjunger så intensivt så man undrar om och när den andas.