Tvärt emot vad Reijo Eriksson påstår (Kuriren den 21 november) så minskar antalet personer i utanförskap. Detta trots finanskris och lågkonjunktur. På tre år har antalet förtidspensionärer minskat från 554- 000 till 500- 000 och antalet sjukskrivna från 200- 000 till 100- 000. Det är en stor vinst för alla, men framför allt för dem som återvänt till arbetsmarknaden. I- stället för förtidspension och passivitet byggs nu broar till ett friskt och aktivt liv. Det är detta som är arbetslinjen. Men Eriksson vill kanske tillbaka till tiden under Göran Persson och Mona Sahlin då 140 personer förtidspensionerades varje dag under tolv år?
Genom vår politik skapas fler vägar tillbaka. Ingen lämnas i sticket utan ersättning. Alla har rätt till stöd och rehabilitering. Alla har rätt till ersättning. Detta är en mycket stor och belysande skillnad jämfört med.
Nu ser vi också hur antalet nybeviljade förtidspensionärer sjunker från 4- 000 per månad till 1- 700. Vi kan även konstatera att ohälsotalet i Sörmland sjunker på bred front, för både kvinnor och män. Det är värt en applåd. Till och med Socialdemokraternas riksdagsledamot och vice ordförande i Socialförsäkringsutskottet, Veronica Palm, applåderar förändringen. Hon sa nyligen att: ”Folk fick inte rehabilitering utan man hade långa, passiva sjukskrivningar. Det var stora problem innan vi bytte regering”. Är det inte dags att även Reijo Eriksson ger regeringens politik beröm och glädjer sig åt den kraftiga minskningen i utanförskapet?
Walburga Habsburg Douglas (M)
Peder Wachtmeister (M)
Riksdagsledamöter för Sörmland