En majoritet i kommunstyrelsen utsåg i måndags styrelsens presidium till politiskt beredningsorgan genom att välja ordföranden och två vice ordförande till arbetsutskottet. Alltså till ett mera formellt beredningsorgan än vad presidiet som sådant annars skulle anses vara.
Valet av kommunalrådet Camilla Anglemark (S), Björn Andersson (M) och Jörgen Larsson (S) föranledde, inte överraskande, protester från den närvarande oppositionen, det vill säga V, som för dagen ersatte VTL, och från MP. De ville ha ett arbetsutskott bestående av fem ledamöter.
Eftersom Vingåkers kommun, åtminstone formellt men med Moderaternas goda minne, ska ledas av ett parti, S, i minoritet utan stöd av formellt allierade partier, krävs säkert okonventionellt sammansatta ledningsorgan. Om ambitionen samtidigt är att av kostnadsskäl minimera antalet politiska uppdrag, vilket är fallet i Vingåker, kan resultatet lätt bli fullständigt ologiska konstellationer.
I det här fallet får minoritetspartiet S klar majoritet i kommunens vanligtvis mäktigaste beredningsorgan, två Socialdemokrater mot en Moderat. Det kan självfallet underlätta beredningsarbetet som sådant. Däremot krävs en extrem politisk fingertoppskänsla och manövreringsförmåga för att därefter lotsa beredningsresultatet genom den fortsatta processen, fram till och med ett slutgiltigt beslut.
Sammansättningen av arbetsutskottet leder ofrånkomligen till att oppositionsrådet Björn Andersson hamnar i en intressegemenskap med kommunalrådet Camilla Anglemark och AU-ledamoten Jörgen Larsson. I den mån presidiet resonerar sig samman – vilket är poängen med ett arbetsutskott – har ligger det i deras gemensamma intresse att driva fram ärendena vidare till beslut i styrelse och fullmäktige.
Det moderata stödet för en socialdemokratisk minoritetsregim, låt vara till följd av att realistiska majoritetsalternativ saknats, har fått flera av de övriga oppositionspartiernas företrädare att se (bara) rött. M har misstänkts ha en dold agenda tillsammans med S. Även om misstanken i sak varit ogrundad går det inte att bortse från att Moderaterna i den nu uppkomna situationen satt sig i en sorts gråzon mellan Socialdemokraterna och åtminstone den VTL-ledda oppositionen. Ändå har Moderaterna ensamma oppositionsrådsposten.
Arbetsutskottet bildar nu ett eget politiskt minietablissemang, som en redan tidigare känslomässigt upprörd opposition kan tolka som en bekräftelse på att det fanns grund för misstankarna om den dold agendan. Presidiets nya provokation – låt vara att den var omedveten – var inte vad Vingåkers kommun behövde.