Hittills har 2 400 sörmlänningar registrerat sig som frivilliga hjärt- och lungräddare i appen Sms-livräddare.
– Vid hjärtstopp i hemmet kan frivilliga livräddare göra skillnad. Man köper tid med hjärt- och lungräddning tills en defibrillator är på plats, säger Jessica Holmström, marknadsansvarig på Sms-livräddare.
När larmcentralen får samtal om ett hjärtstopp så kan de larma privatpersoner via appen. De 30 närmaste personerna blir utkallade via gps-funktionen i telefonen och tar sig till platsen för att göra hjärt- och lungräddning i väntan på en defibrillator. Några blir ombedda att hämta en hjärtstartare på en angiven plats och blir guidade via en karta.
Problemet är att mindre än hälften, hittills 19 000, av alla hjärtstartare inte registreras. Cirka 40 000-50 000 har uppskattningsvis sålts i Sverige enligt Ingela Hasselqvist-Ax, projektledare på Sveriges hjärtstartarregister. Men siffran är osäker eftersom återförsäljarna av konkurrensskäl inte vill uppge hur många de säljer. I Sörmland finns 420 hjärtstartare införda i registret.
– Om fler registrerar sin hjärtstartare kan vi öka överlevnaden och Sms-livräddare kan se var de finns. En del vill inte visa dem på kartan, men de kan vara registrerade ändå och är då bara synliga för larmcentralen och Sms-livräddare, säger Ingela Hasselqvist-Ax.
Den som köper en hjärtstartare är inte skyldig att registrera den, men för att kvalitetssäkringen "hjärtsäker zon" så krävs det.
– En seriös leverantör bör uppmana kunden att registrera, säger Jessica Holmström.
Hon förklarar att i en "hjärtsäker zon" överlever 75 procent ett hjärtstopp, till skillnad från 11,4 procent som är riksgenomsnittet, av de som behandlats med hjärtstartare. Det visar tydligt att tiden mellan stopp och defibrillator är en avgörande faktor för att rädda liv.
– Ju snabbare hjärtstartaren är på plats, desto större överlevnadschans.
Sedan den 30 november i fjol, när Sms-livräddare-appen infördes i Sörmland, har 50 larm skickats ut. År 2014-2017 överlevde nio procent ett hjärtstopp i Sörmland.