På söndag håller Miljöpartiet Sörmland valkonferens på Plevnagården i Malmköping. Då avgörs det vilka politiker som ska stå på partiets valsedlar till riksdagen och landstinget.
Valberedningens förslag skickades ut till medlemmarna under förra helgen och där stod Eskilstunas tidigare kommunalråd Magnus Johansson överst.
Han lämnade lokalpolitiken i januari 2015, när samarbetet mellan S och MP sprack i Eskilstuna. Sedan dess har han haft ett tjänstemannauppdrag för sitt parti i Stockholm.
I brevet som skickades ut till medlemmarna förra helgen står det att alla toppkandidater uttryckt intresse för de uppdrag de föreslagits till.
Men Magnus Johansson uppger nu att han tackar nej till att göra politisk comeback i riksdagen.
‒Jag var nominerad. Men har tackat nej. Har inte kraft och energi som krävs, meddelar Magnus Johansson i ett skriftligt meddelande.
När meddelade du valberedningen detta?
‒I måndags.
När han lämnade kommunpolitiken i Eskilstuna motiverade han sitt avhopp med att han inte var beredd att axla rollen som oppositionspolitiker.
För valberedarna innebär det att förstanamnet på riksvalsedeln gapar tom, säger beredningens sammankallande Helena Helsberg.
‒Vi fick ju beskedet mitt under processen och nomineringstiden har gått ut så vi kan inte föreslå ett nytt namn. Nu går vi in i en ny beredning och kommer att ta fram ett nytt förslag som medlemmarna kan ta ställning till på söndag, säger Helena Helsberg.
De andra två toppnamnen på förslaget till valsedel är Marielle Lahti och Linus Pettersson Lakso som står på andra respektive tredje plats i ursprungsförslaget.
Marielle Lahti är en av Miljöpartiets två gruppledare i kommunfullmäktige i Eskilstuna.
Linus Pettersson Lakso är sammankallande för Miljöpartiet i Eskilstuna samt ledamot i partistyrelsen.
På fjärde plats finns Sandra Fogelberg från Stockholm och på femte plats kommer Johannes Krunegård från Nyköping som första sörmlänning utanför Eskilstuna.
Kommer ni att lyfta alla ett steg eller lyfta upp ett helt nytt namn på förstaplatsen?
‒Vi har inte bestämt ännu. Och när vi gjort det måste medlemmarna få veta det först, säger Helena Helsberg.
Oavsett utgången är det inte säkert att valberedningens förslag godkänns på söndagens valkonferens, och den som till slut hamnar överst på listan hamnar inte automatiskt i riksdagen vid en valseger.
Marco Venegas från Nyköping personkryssades in i riksdagen 2014 och petade då bort valberedningens kandidat Gunvor G Eriksson som stod på valsedelns förstaplats.
Han är idag Sörmlands ende MP-politiker i riksdagen, men han finns inte med bland namnen på riksdagsvalsedeln.
Inför valet 2018 har han frivilligt valt att ta ett kliv tillbaka.
‒Jag fattade beslutet för mer än ett år sedan att jag skulle stanna hemma i Nyköping och bli kommunpolitiker igen, säger Marco Venegas.