– Det innebär att vi kan växla upp våra insatser, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) i en kommentar till fördelningen av stödet.
Den offentliggjordes på tisdagen av Tillväxtverket och omfattar 32 landsbygdskommuner med särskilt stora sociala och ekonomiska utmaningar. Katrineholms andel är åtta miljoner kronor för 2018. Totalt avsätter regeringen i år 425 miljoner kronor till kommuner som tagit ett särskilt stort ansvar för flyktingmottagandet.
Syftet med stödet är att motverka och minska segregationen. Katrineholms kommun har i olika projekt riktat särskilt fokus mot människors möjlighet till jobb och egen försörjning. Arbetet med att öka gemenskapen, tryggheten och fritidssysselsättningen i vissa bostadsområden har också prioriterats. Ett exempel är det så kallade Lyckliga gatorna-projektet, som kommunen är mycket stolt över.
Göran Dahlström igen:
– Vi kommer att söka stödet för att spetsa vårt långsiktiga arbete med att öka inkludering och jämlikhet i Katrineholm. Att ha ett jobb att gå till är en viktig nyckel för tillhörighet och känslan att man bidrar med något meningsfullt.
Kommunen vill också använda en del av pengarna till att utvidga och snabba på uppsättningen av trygghetskameror.
Enligt Fredrik Olovsson (S), riksdagsledamot och ordförande i finansutskottet, skulle en fortsatt S-ledd regering utöka stödet de kommande åren. För Katrineholms del beräknar Tillväxtverket att det innebär 26 miljoner kronor 2019 och 42 miljoner 2020.