Sedan 1999 producerar föreningen en årsbok.
‒Varje medlem får den, den ingår i medlemskapet, säger Hans Andersson, ordförande som 2016 firade 25 år på posten, något som står att läsa om under stycket "I socknens tjänst".
1991 efterträdde han Åke Berglöv och under åren har medlemsantalet ökat stadigt där en bidragande orsak till den positiva utvecklingen tillskrivs de populära sommarcaféerna som funnits nästan lika länge som årsboken.
Den första juli är det premiär för årets tillställningar med flera nya utställare.
‒I årsboken står det 499 betalande förra året, men sedan årsskiftet har nästan vi blivit tio nya, bland de tio är statministerparet Löfven med.
Stefan Löfven med hustru besökte julmarknaden och fann intresse i Mellösahjulet, snart därefter tecknade han medlemskap. Förutom Löfven minns Hans också andra statministermöten, som när Göran Persson bjöd in till glöggfest.
En nyhet i förenings högborg tillkom tack vare ett kommunalt bidrag på 50 000 kronor.
‒Vi kan inte dra ner värmen under 15 grader för allt papper vi har här och med elpatroner och vattenburen elvärme blir det dyrt. En ny värmepump är installerad och klar, förhoppningsvis ska det bli billigare i längden, säger Hans Andersson.
Två av de senaste medlemmarna är paret Ewa Münster och Hans Jansson, stockholmare som via Hammarsta i Gnesta kommun hittat till Mellösa där de stortrivs redan efter några månader i bygden.
‒Det handlar mycket om omgivningarna, bygden, att må bra och kunna gå ut med hunden med nära till skogen och naturen och den rena luften. Se stjärnhimmel på natten och inte bara neonljus, säger Ewa.
‒Vi skulle flytta ut efter pensionen, jag är småstadsbo från Arboga från början och omfattas av de här kulturella värdena, att vårda det föräldrar och dem som har gått före har byggt upp. Det låter lite romantiskt, men vi har inga ambitioner om att bli bönder men det kändes naturligt för oss båda att vara med i bygemenskapen, säger Hans.
Makarna har anmält sig för att bistå vid sommarcaféerna.
‒Det är ett sätt att lära känna människor och förutom att det är trevligt är det en trygghet med gemenskap, säger Ewa som också deltar i det stundande bygderådet.