Medlemmarna tar makten

Övrigt2009-06-03 05:00

Det mest intressanta som sker i den lokala partipolitiken just nu, är det som sker i Vingåker. Eller rättare sagt, det som sker bland gräsrötter i Baggetorp och Högsjö. Jag har under mina 30 år i politiken inte varit med om något liknande, eller ens hört talas om att något motsvarande har skett någon annan stans i landet. Det jag syftar på är givetvis den medlemsmobilisering som just nu pågår i dessa två orter. Här har det socialdemokratiska partiet helt plötsligt har fått totalt cirka 300 nya medlemmar, fördelade på de lokala S-föreningarna. Orsaken är naturligtvis hanteringen av skolfrågan i Vingåkers fullmäktige. Den har väckt människors vrede, så till den milda grad, att man valt att engagera sig i politiken. Något sundare, fräschare och mera rätt kan man knappast hitta om man tror på politiken och på demokratin. Det intressanta blir att följa utvecklingen framåt och framförallt se hur Vingåkers socialdemokratiska arbetarekommun kommer att hantera saken. Enligt uppgift hade partiet endast cirka 100 medlemmar tidigare. Den nya tillströmningen från ”landet” är ju tre gånger fler!

Om snart ett år är det val igen, innan dess ska listor på kandidater till kommunfullmäktige och de ledande personerna inom gruppen utses. Det är dessa personer som ska ha de tyngsta posterna i nämnder och styrelser. Det är Vingåkers Arbetarekommun som sätter ihop listan och det är den listan man går till val på. De medlemmar som röstade för en nedläggning av nästan alla skolor på landet kommer att vara i en klar minoritet. Baggetorp och Högsjö kan helt plötsligt styra hela Vingåkers socialdemokrater. Vilka personer, på nu ledande poster, som då får maka på sig, kan vem som helst räkna ut. Säg sen inte att politik är ointressant! Spänning kommer verkligen inte att saknas i Vingåker det närmaste året. Om demokratin fungerar, vill säga. Ett annat dilemma kan vara att behålla mobiliseringsglöden för de nystartade föreningarna i de båda orterna. Ni vet, upp som en sol och ner som en pannkaka. Men vi får hoppas att orken räcker ända fram, och lite till.

Nästa steg blir då valet 2010 för detta nykomponerade gäng. Frågan är hur hela denna historia har påverkat väljarna och hur mycket förtroende man vill ge nykomlingarna som med all sannolikhet kommer att stå i frontlinjen. Ja, det återstår givetvis att se. Mycket hänger på ledarskapet inom partiet och hanteringen av den helt nya situationen som uppstått. Alltså hur man lyckas överbrygga motsättningarna och skapa en enighet kring kandidater och kring politik som ska drivas framåt. Då kan det paradoxala inträffa att socialdemokraterna vinner valet och blir kvar vid makten. Och de stora förlorarna blir Moderater och KD. Alltså de partier som stöttade ”gammelsossarna” i skolfrågan. Min bedömning är att väljarna väljer hellre nya kvastar i ett gammalt parti än röstar på gamla gubbar i Nya Moderater.

JAN LARSSON

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om