På måndagen träffades lokalpolisområdeschefen Anders Gölevik och kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S), för att gemensamt underteckna 2018 års medborgarlöften. I flera år har löftena handlat om trafikkontroller, men i år skrev man under löften om att "störa och agera" mot de ungdomar som använder narkotika, samt de lokala kriminella nätverk som finns.
‒Vi har dels medborgardialoger och dels vår underrättelseverksamhet och det vi får fram kokar vi ned i frågan "vad är väsentligt att arbeta med"? Vi har problem med ungdomar i åldrarna 13-18 år som är mycket aktiva i brott. Vi har dessutom narkotikaproblem som finns i alla orter och även här. Det här är saker vi ska jobba extra intensivt med.
Polisen lovar i medborgarlöftena att fokusera på unga under 18 som missbrukar narkotika. Det ska göras genom att personal avdelas för att vara där ungdomarna är, Gölevik nämner i skolan, på Perrongen och på McDonalds, som exempel. Kommunen lovar att stödja och hjälpa unga som vill kliva av den kriminella banan, bland annat med sociala insatsgrupper, orossamtal med unga, deras vårdnadshavare samt polisen, och dessutom att fortsätta arbetet med mötesplatser för unga, som exempelvis "Lyckliga gatan" och "Summer camp".
Utvecklingen vad gäller narkotika och brottslighet bland unga är inte unik för Katrineholm, konstaterar kommunpolisen Dennis Ejdvinsson, som var med vid undertecknandet.
‒Det är samma tendenser i Flen och Vingåker. Det är mindre kommuner och sker i mindre omfattning där, säger han.
Göran Dahlström vill poängtera att polisen inte kan göra allt, utan måste få hjälp, exempelvis med att skolan rapporterar händelser och att det måste ske dagligen, om det krävs.
‒Vi får aldrig, inte någon gång, se mellan fingrarna. Händer det något på onsdagen och skolan kallar in föräldrarna, och det händer något på torsdagen också, så ska de kallas in igen. Det ska vara marigt att vara kriminell i Katrineholm.
Enligt polisen består de unga kriminella nätverken av en kärna av mellan fem och tio ungdomar, men gruppens storlek varierar från dag till dag.
‒Andelen som missbrukar narkotika går upp och ned. Skillnaden nu är att brotten är grövre, det är grov misshandel, utpressning, övergrepp i rättssak. Det händer huvudsakligen i den här kärnan, säger Anders Gölevik.