– Just nu bygger migrantarbetare från Pakistan, Bangladesh och Nepal en ny fotbollstadium under vidriga, slavliknande förhållanden. Samtidigt som man hör unga fotbollsproffs klaga över att det kommer att bli för varmt att spela under VM i Qatar sliter gästarbetarna i den fruktansvärda värmen 14 timmar om dygnet, 6-7 dagar i veckan. Den där diskrepansen mellan olika verkligheter fick mig att gå igång. Alla vill se fotboll och alla vill ha rena lakan på hotellrummet - men ingen vill se hur det påverkar gästarbetarna och deras barn, som ofta tvingas växa upp helt utan sina föräldrar, säger författaren när vi når honom på telefon i Spanien, sedan ett par år tillbaka är han bosatt på Mallorca.
På lördag medverkar han vid Litterär afton i Katrineholm och berättar om sin senaste bok. "Eldjägarna" är titeln och det är den fjärde Malin Fors-deckaren som anspelar på något av de fyra elementen - jord, luft, vatten och eld. Dessförinnan har Mons Kallentoft skrivit fem årstidsböcker i samma serie. Förutom de fyra ordinarie lade han till en femte som helt följdriktigt fick titeln "Den femte årstiden".
Två teman avslutade, alltså, men Linköpingspolisen Fors är ingalunda lagd på hyllan. Tvärtom så skriver Mons Kallentoft redan på ytterligare en. Också den ingår i en tema-serie, men vilken vill han ännu inte avslöja.
På samma sätt, med ett tema, arbetar han tillsammans med författaren Markus Lutteman med den gemensamma Herkulesserien. Två storverk är redan avklarade. Första boken, "Zack" utgår från myten om de människoätande hästarna.
– Men vi bytte ut dem mot vargar för att hitta något relevant som kan skrämma livet ur folk i vår tid.
I "Leon" tar författarparet istället fasta på det nemeiska lejonet. Just nu arbetar de tillsammans med bok nummer tre och nu utgår de från Herkules äventyr med den kerynitiska hinden, försedd med kopparfötter och gyllene horn.
Mons Kallentoft säger att Malin Fors och Herkules-serien kommer till på helt olika sätt.
– Malin är bara min och det är först mot slutet som någon alls får läsa det jag skrivit. Min fru står först på tur och lite senare redaktörerna på förlaget. I det gemensamma arbetet med Herkules-böckerna, däremot, gäller det att vara lyhörd och prestigelös. Lyssna in den andra och också låta våra redaktörer komma in i det tidigt skede. Det är ett helt annat sätt att arbeta, men jag trivs med båda delarna.
I en hel del år har det ryktats om planer på att göra tv eller film av böckerna om Malin Fors, men ännu har inget hänt för Mons Kallentoft har inte varit särskilt intresserad.
– Det blir säkert av så småningom, men för min del gillar jag inte tanken på att sälja rättigheterna och sedan kliva av och inte alls ha något inflytande över resultatet.
Mons Kallentofts böcker är numera översatta till ett 30-tal olika språk och ända sedan han började skriva deckarna om Malin Fors, den första kom 2007, har han kunnat vara författare på heltid.
– Det är roligt och helt otroligt. Man vill verkligen tacka sådana som Henning Mankell och Stieg Larsson som klivit ut och fått världen att upptäcka svenska kriminalförfattare.
På tal om författare, har du läst årets Nobelpristagare Svetlana Aleksijevitj?
– Ja absolut. Hon är extremt läsbar. Skriver vackert och enkelt om svåra saker.