Med djur som vård för både kropp och själ

I skuggan av Katrineholms-Veckan fortsätter festligheterna ute på Djulö. Under tisdagen bjöd vård-och omsorgsförvaltningen in till en dag där djur och människa möttes för rekreationens skull.

Djurens dag lockade även den yngre publiken. Alva Waldenfors och Katja Jansson passade på att klappa kalvar från Elvesta gård.

Djurens dag lockade även den yngre publiken. Alva Waldenfors och Katja Jansson passade på att klappa kalvar från Elvesta gård.

Foto:

Övrigt2017-07-05 06:00

På en liten gräsplätt bortom fotbollsplanen har ett mindre festområde etablerats. Från stånden utmed kortsidan doftar det kaffe och kålplättar och i mitten väntar besökare på andra vändan med hunduppvisning.

Ett ekipage med häst och vagn går i skytteltrafik för den som vill ta sig en tur och i en inhägnad i utkanten av området finns månadsgamla kalvar som på stapplande ben tigger om uppmärksamhet.

‒Vi har slagit på stort med här arrangemanget i år. Djuren kan spela en viktig roll i vården av många, berättar Annette Larsson Fredriksson.

Hon kallar sig fritidsassistent och i hennes uppdrag ingår att ge brukare på kommunens äldreboende det där lilla extra som inte omfattas av vårdbegreppet.

‒På boendena så får de äldre vård för kroppen. Det här är ett exempel på vård för själen, något som är minst lika viktigt, säger hon.

Och djuren har börjat användas alltmer i vården. Vårdhundar får specifik utbildning för att kunna agera med brukare och numera går det till och med att få hundtid på remiss.

‒Forskning visar exemeplvis att djur kan hjälpa mot depressioner. När det gäller äldre så har många av dem haft djur tidigare. Att då få klappa en häst eller kalv kan ta de tillbaka i tiden, berättar Jessica Svärd, kommunikatör på vård-och omsorgsförvaltningen.

Längst bort bland stånden förebereder sig pensionärsgruppen i Katrineholms brukshundklubb för en ny uppvisning. Deltagaren Lena Svarén tror att hundar kan fungera som en isbrytare.

‒Jag minns att jag har haft med min hund vid några tillfällen när jag hälsade på anhöriga på ett äldreboende. Och när vi passerade två gubbar som vanligtvis inte pratade så mycket så sken de plötsligt upp och bröjade dividera om vilka hundar de själva hade haft, säger hon.

Eivor Måå och hennes skötare Lotta Pettersson har precis anlänt för att se hunduppvisningen.

‒Jag har inte haft några djur själv, men det är nog många som uppskattar att komma ut såhär och få se dem på nära håll. Det väcker säkert många fina minnen, säger Eivor Måå.

Djur i vården

Främst är det sällskapshundar som används inom vården och då färmst inom äldreomsorgen.

Att använda hundar har visat sig ge positiva effekter mot depression och hjälper även äldre att träna minnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!