Mc-förare fortsätter köra sönder Sörmlandsled kring Katrineholm: "Man blir ju ledsen"

Mc-förare som kör sönder Sörmlandsleden kring Katrineholms fortsätter att vara ett problem. Berörda markägare och de som störs av mc-förarna ska höra av sig till polisen, är kommissarie Dennis Ejdvinssons uppmaning.

Foto:

Övrigt2019-02-26 19:00

I november förra året berättade tidningen att Sörmlandsleden kring Katrineholm drabbats av motorcyklister. Leden är på flera ställen sönderkörd av mc-förare, strax söder om Ramsjöhult har det under flera år varit ett problem.

Det är enligt lag förbjudet att åka med mc på leden, men enligt en läsare som tidningen tidigare pratat med, har problemet förvärrats på senare år och speciellt under den gångna hösten, så pass att det näst intill är omöjligt att ta sig fram med cykel på leden, på grund av hur motorcyklisterna har förstört.

Och problemet kvarstår, enligt en läsare, som nyligen hört av sig till Kuriren.

– Jag är hundägare och går därute tre till fem gånger i veckan i olika stigar. Det är väldigt ofta sönderkört och lerigt med djupa sår i marken. I somras fick jag ta hand om en joggare som trampat ner i ett djupt sår, som var övervuxet av gräs, och gjorde sig rätt illa, berättar läsaren.

I stort sett varje vecka körs det på leden från Glysa till Ramsjöhult och några andra stigar i skogen. Vanligtvis rör det sig om flertalet cross-motorcyklar, som kör i grupp, enligt läsaren.

Det ska ha varit lugnare under en period, efter Kurirens förra artikel, berättar hen, men sedan jul förra året, körs det återigen lika regelbundet som tidigare. Nu när våren kommer och tjälen släpper, blir såren motorcyklarna gör i naturen som djupast.

– De som kör är fullt medvetna om vad de gör och ställer till med men fortsätter hänsynslöst att förstöra i ett väl frekventerat rekreationsområde. De enda som kan få stopp på det är polisen, men de saknar naturligtvis resurser för den här typen av brott, eller den skötsamma delen av motocrossåkarna i staden, som säkert vet vilka det rör sig om. De borde tänka på att hela gruppens anseende solkas av ett fåtal som inte förstår bättre, säger läsaren.

Håkan Lindqvist, ordförande i föreningen Sörmlandsleden, är bekymrad över utvecklingen.

– De som åker runt där gör oss verkligen en björntjänst. Först reagerade jag inte så jättestarkt på problemen kring Katrineholm, men vartefter vi har varit där och sett hur det ser ut, så känner jag att man blir ju ledsen.

Föreningen har satt upp förbudsskyltar vid de drabbade områdena, säger Håkan Lindqvist, men konstaterar att det inte hjälper.

– De som är etappansvariga där är bedrövade, vi har sett att det är sönderkört med stora spår efter fordonen. Det blir bara lerigt och moddig nu och går inte att gå i. Jag vet inte hur man ska få tag på dem som förstör och förklara att det här inte fungerar, men på något sätt måste de som utför det här få information om att det inte är tillåtet att göra så här, det finns lagar emot det helt enkelt. Det är himla tråkigt att några förstör för den stora massan.

Dennis Ejdvinsson, kommissarie vid polisen i Katrineholm menar att de flesta som kör i naturen med sina fordon, trots förbud, vet om att de begår ett brott.

– Uppmaningen från vår del är att de som störs, även markägarna som får sin mark förstörd, omedelbart hör av sig till oss. Ring in till oss, även om det kan ta tid att komma fram, så att vi kan upprätta anmälningar och börja ta tag i problemet, säger han.

Sörmlandsleden

Sörmlandsleden är med sina 1000 km en av Sveriges längsta natur- och kulturvandringsleder.

Den består av omkring 100 etapper med olika svårighetsgrader.

Enligt terrängkörningslagen är det förbjudet att köra i terräng om inte syftet är jord- eller skogsbruk. Enligt Naturvårdsverket räknas även stigar, vandringsleder, motionsspår och leder som skapats vid till exempel skogsbruk till vad som klassas som terräng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om