Matlagning förenar kvinnor i nytt projekt

Matlagning, promenader och språkträning i svenska är en del av innehållet i ett nytt sysselsättningsprojekt för kvinnor som står långt från arbetsmarknaden.

Louise Bohman, Kadija Abdulahi och Salado Ali visar upp den mat som gruppen lagat den här dagen. "Vi har blivit som en stor familj", säger Louise.

Louise Bohman, Kadija Abdulahi och Salado Ali visar upp den mat som gruppen lagat den här dagen. "Vi har blivit som en stor familj", säger Louise.

Foto:

Övrigt2017-05-08 14:58

Sambusa, doolshe och bur från Somalia, shirani från Turkiet och ett slags bröd från Kurdistan – det är en del av maten som dukas upp vid bordet den här dagen.

En del har kvinnorna i gruppen förberett tillsammans i köket i Värmbols FC:s föreningslokal. Annat har de förberett hemma och tagit med sig för att låta de andra i gruppen smaka på.

Det tiotalet kvinnor som ingår i gruppen kommer från Somalia, Irak och Kurdistan.

Projektet, som inleddes den 1 mars och pågår varje vardag under fyra timmar, är ett samarbete mellan socialtjänsten och arbetsmarknadsenheten på Viadidakt, som är en kommunal förvaltning.

‒Målet är att kvinnorna ska bli redo för studier och jobb så småningom. Men för många är det lång väg dit, säger Louise Bohman från Viadidakt, som är arbetsledare för gruppen.

Många av kvinnorna har aldrig förvärvsarbetat tidigare.

Men Louise upptäckte snart att matlagning var ett gemensamt intresse hos alla kvinnorna, och något som gruppen att samlas kring, samarbeta med och samtala om.

De fick tillgång till fotbollsklubbens kök så att de kunde laga mat.

‒De lagar maten tillsammans fast det är rätter från olika länder. De är fantastiska på att laga mat, säger Louise.

Språkträningen kommer på köpet. Men de får också besök av en speciallärare som hjälper till lite extra med svenskan.

Gruppen har nu också en pallkrage där de odlar kryddor till matlagningen. Andra aktiviteter är promenader, sömnad och dans.

Kvinnorna har dessutom gjort studiebesök på olika arbetsplatser, både restaurang och förskola, och fått veta mer om vilka utbildningar och kunskaper som krävs för att kunna få arbete inom dessa branscher.

Att kvinnorna trivs i gruppen är inte att ta miste på. Glädjen och gemenskapen är tydlig och alla deltar kring bordet.

‒Det är jättebra här. Vi skriver och pratar svenska, vi lagar mat och promenerar, berättar Hanim Makatai, en av deltagarna.

Projektet ska utvärderas under året och därefter beslutas om det får någon fortsättning.

‒Det är många av kvinnorna som vill jobba. Och jag är helt övertygad om att alla nio kommer att kunna jobba i Sverige i framtiden. Men de har en lite längre sträcka dit, säger Louise Bohman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om