"Matchen är inte vunnen på förhand"

Kampen om väljarna pågår in i det sista. Var fjärde väljare hade förra veckan ännu inte bestämt sig för vilket parti de ska rösta på i valet, visar en undersökning från Sifo, och mellan valen byter var tredje väljare vilket parti som får rösten.

"Jag har förtidsröstat. Jag har läst om olika partier och har hållit koll sedan 2010. Jag bestämde mig för en vecka sedan, det var lätt. Jag kommer inte att ändra mig", säger Karrar Abbas, 20, Katrineholm.

"Jag har förtidsröstat. Jag har läst om olika partier och har hållit koll sedan 2010. Jag bestämde mig för en vecka sedan, det var lätt. Jag kommer inte att ändra mig", säger Karrar Abbas, 20, Katrineholm.

Foto:

Övrigt2018-07-31 18:35

Senaste Sifo-undersökningen bland väljarna visar att det är jämt mellan blocken på riksplanet. Fortfarande finns röster att vinna för partierna och i både Katrineholm och Vingåker kampanjar partierna ända in på valdagen.

– Man märker att det är folk som funderar, säger Charlotte Prennfors, förstanamn för Moderaterna i Vingåker.

I Sifo:s väljarundersökning säger 17,2 procent av väljarna att de ska rösta på Moderaterna, vilket är en tillbakagång jämfört med valresultatet 2014. Lokalt var Moderaterna näst största parti i Katrineholm, 13,15 procent, och tredje största i Vingåker, 15,35 procent, i förra valet.

– Jag vill att vi ska bli större nu. Vi satsar på att fördubbla våra mandat i fullmäktige, säger Charlotte Prennfors (M).

Var fjärde svensk säger till Sifo att de ska rösta på Socialdemokraterna i årets val. I Vingåker känner Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande, en positiv vind för S. Men hon är säker på att det fortfarande finns väljare kvar att övertyga.

– Ända in i kaklet. Många bestämmer sig inte förrän på valdagen och vi pratar även med dem som redan har röstat. Vi ska inte vakna upp på måndag och känna att vi inte gjort vad vi kunnat.

I förra valet var Socialdemokraterna största parti i både Katrineholm, 46,53 procent, och Vingåker, 39,09 procent.

– Samtidigt vet vi att i Högsjö röstade nästan var fjärde person på SD i förra valet och prognosen tyder på att de växer, säger Anneli Bengtsson, men lyfter också fram att S var enskilt största parti i Högsjö med 48,35 procent i förra valet.

SD var andra största parti i Vingåker som helhet med 17,29 procent.

Enligt Sifo är SD nu det största partiet bland män, på riksplanet, med 23,4 procent, tätt följd av S på 23 procent. Bland kvinnor har SD:s sympatier försvagats och uppgår enligt Sifo till 10,9 procent. Totalt får SD 16,9 procent av väljarsympatierna.

Vänsterpartiet ser ut att kunna göra ett mycket bra val, enligt Sifo, och mäter väljarstödet till 10,9 procent på riksnivå. Även i Katrineholm hoppas Thomas Selig, ordförande för V i Katrineholm, på framgång.

– Historiskt sett har vi varit svagare i Katrineholm än på riksnivå på grund av den stora S-dominansen. Vi knaprade in lite i förra valet och räknar med att bli starkare i årets val, säger han och tror det finns väljare kvar att vinna.

– Mycket kan hända. Valrörelsen är inte över. Jag har pratat med besvikna S-väljare som säger att de inte känner igen sitt parti och även med M-väljare som tänker sig att rösta på oss.

Under helgen fortsätter Vänsterpartiet med dörrknackning i framför allt Nyhemsområdet och området Gamla Vattentornet. Områden där V var starka i förra valet. Någon särskild satsning på områden med lägre väljarsympatier görs inte.

– Vissa partier räknar på valkretsar och vad som behövs för att få pendeln att väga över för sitt kampanjarbete, men det känns inte så fräscht. Vi vill få genomslag för vår politik. Vi koncentrerar oss på områden där vi vet att det finns människor som tillhör vår väljargrupp, områden med lägre medelinkomst och med hyresbostäder, säger Thomas Selig (V).

Sifo redovisar väljarsympatier på riksnivå motsvarande 10 procent för C, 6 procent för L och 5,9 procent för KD. MP når 6,2 procent och Sifo pekar på att partiet normalt har många väljare som bestämmer sig på valdagen.

I Vingåker och Katrineholm fick MP runt 6 procent av rösterna i förra valet.

– Det är svårt att tolka hur det går, det har sällan varit så osäkert som nu. Det känns bra när vi står på torget, många pratar klimatfrågan. Men det är också ett obehagligt val med mycket missnöjesyttringar, som grundar sig i felaktig information. Det gör mig orolig. Vad blir det av det i valurnan, när man inte ens orkar kolla fakta, säger Ylva G Karlsson, förstanamn för MP i Katrineholm.

Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, summerar en stark valrörelse med många möten. Men han tar inte ut någon seger i förskott, trots att hans parti varit det största i Katrineholm i decennier.

– Matchen är inte vunnen på förhand. Vi har ingen röst när vi börjar.

Så var valdeltagandet sist

Valdeltagandet i Katrineholm var högst i Laggarhult, 91,15 procent, och lägst i Norr city, 74,66 procent.

Valdeltagandet i Vingåker var högst i Högsjö, 89,74 procent, och lägst i Sävsta, 73,98 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om