Den som arbetar med männen heter Jan Grundtman. Han har lång erfarenhet på området och har sedan 1994 behandlat män som är våldsamma. Då var han med och startade Frideborg i Norrköping, en verksamhet som var tidig med att börja arbeta med män, inte bara med kvinnor som utsätts för våldet.
Syftet med en mansmottagning är att förändra mannens beteende. Sedan tidigare finns en mottagning i Katrineholm, och även en i Flen. Vingåkersbor som behöver komma kan fortfarande åka till Katrineholm om de vill, men har nu möjlighet att få hjälp på hemorten.
- Jag tycker det är jätteviktigt att öka tillgängligheten för våra invånare, så att det inte blir ett hinder att åka till Katrineholm, säger Josefina Klevbrant, projektledare för arbetet med våld i nära relationer på socialförvaltningen i Vingåker.
- Och vill man inte åka hit till Vingåker, får man gå i Katrineholm, fyller Jan Grundtman i.
Det är meningen att det ska vara lätt att komma, säger han. Arbetet sker i samarbete mellan flera myndigheter som alla på olika sätt möter problemet. De som får hjälp på mansmottagningen kommer inte sällan dit på grund av en polisanmälan. Men den man som vill kan själv ta kontakt med mottagningen.