Folkpartiet tror att mångfald berikar samhället. Mångfald kan definieras som en blandning av alla människors olikheter. Alla människor ska ha tillgång till olika samhällsarenor. Integration innebär för FP en kamp mot utanförskap. I detta inkluderas alla människor som står utanför och som saknar resurser och/eller möjlighet att bli delaktiga i samhällslivet. Det handlar om människor som står utanför arbetsmarknad, föreningsliv, politik och kulturliv.
För att minska utanförskapet är det oerhört viktigt att få fler personer i egenförsörjning.
Vi vill att omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter i utanförskapsområden ska underlättas och att KFAB:s hyresgäster ska få möjligheten att friköpa sina bostäder. Detta får flera positiva effekter på bostadsmiljön. Det man äger tar man hand om och undersökningar visar att man bor kvar längre. Möjligheten att äga sin bostad lockar också människor från andra håll. I dessa bostadsområden måste också finnas fler återvinningscentraler, så att vi kan ta hand om inte bara vår närmiljö, utan också den globala miljön.
Folkpartiet vill att staten ska ta ett större ansvar för nyanlända flyktingar. Vi vill skapa ett kommunövergripande kontor för nyanlända där all kompetens samlas och att introduktion ska ske på heltid och hela året. Kvaliteten på svenskundervisningen ska förbättras genom konkurrens och högre ställda krav.
Folkpartiet vill att det ska ges föreningsstöd till exempel idrottsföreningar och scoutföreningar för att få med invandrare så att de fortare kommer in i det svenska samhället
Könsdiskriminering inte ska vara tillåten, vare sig av religiösa skäl eller kulturella skäl. Alla ska behandlas lika. Vi säger också nej till undantag från skolplikten. Svensk lag gäller för alla som vistas här.
Social trygghet inom kommunen skapas med många olika faktorer. FP vill, genom att skapa möjligheter för individen att utvecklas utifrån sina unika förutsättningar, skapa ett samhälle av ansvarsfulla och trygga medborgare. Skolan är en viktig faktor för att ge våra ungdomar en bra start på vuxenlivet, i bästa fall tas sedan steget direkt ut i arbetslivet. Ett rikt näringsliv, möjligheter till yrkesinriktad utbildning och lärlingsplatser är goda förutsättningar. Ett bra och varierat utbud av bostäder i trivsamma miljöer främjar bra uppväxtmiljöer.
Föräldrarna är de mest betydelsefulla människorna i ett barns liv. Förskolan, skolan och andra människor runt omkring är viktiga komplement. När föräldrarna, av olika skäl, sviktar i sin omsorg och inte förmår ta sitt föräldraansvar påverkar det barnets hela tillvaro och trygghet.
Vi vill betona föräldrarnas betydelse i samhällets arbete med barn och ungdomar och stärka de förebyggande åtgärderna för barn och ungdomar med särskilda behov och göra fler insatser för de barn och ungdomar som far illa av olika skäl. Vi vill satsa på åtgärder mot kvinnomisshandel och stärka skyddet runt kvinnor och barn.
Folkpartiet liberalerna har en lång tradition av att lyfta det glömda Sverige. Det handlar om människor som har svårt att själva göra sina röster hörda. I det glömda Sverige finns barn och ungdomar som far illa hemma och behöver skydd och stöd. Dessa barn ska ha precis samma rättigheter som alla andra barn i Sverige.
FN:s konvention om barnets rättigheter slår fast samhällets ansvar att skydda barnet mot alla former av våld, vanvård, utnyttjande eller övergrepp. När föräldrarna inte räcker till måste samhället gripa in och säkerställa att barnet får den trygghet och omsorg som varje barn behöver. Gör FN:s barnkonvention till svensk lag.
I Katrineholm utreds för närvarande cirka 50 barn av socialtjänsten. Elva av ärendena är mer än fyra månader gamla och har inte utretts färdigt än. Barn som redan är utsatta och har det svårt blir inte hjälpta av de som är satta att hjälpa dem. Mycket tragiskt, de här barnen blir svikna av vuxna gång på gång. Vi vill få bort det lösa tyckandet i socialtjänsten och satsa på metoder som fungerar. Dessutom måste det bli ordning och reda i en så viktig verksamhet.
Magnus Esko
Folkpartiet liberalerna