Många ville veta mer om farliga ämnen i maten

I kväll var det fullt hus på Ängeln när författaren Tommy Svensson föreläste om farliga ämnen och tillsatser som finns i vår mat.

Övrigt2010-02-05 05:00

– Konsumenten väljer ofta varan efter priset. Eftersom det är billigare att tillverka varor med tillsatser så blir det också det som finns att köpa, säger Tommy Svensson.

För cirka tio år sedan var han själv inte sen att välja vitt bröd och light-produkter.

– Jag trodde att jag var nyttig när jag valde light. Men nu vet jag att man ska äta ordentliga fetter som inte har för många onyttiga tillsatser, säger Tommy Svensson.

Det var först när hans dotter fick astma som han började tänka om.

– Min dotter fick svår astma och kunde inte ens gå in i ett stall, säger Tommy Svensson.

Men så träffade han en astmaläkare som hade en teori.

– Han berättade att personer med astma inte ska äta för mycket av det smakförstärkande ämnet natriumglutamat. Vi tog bort den tillsatsen från hennes kost och efter ett tag kunde hon börja rida.

Efter det började Tommy Svensson läsa på och intressera sig för vad tillsatserna gör med kroppen.

– Sverige är världsledande med att ha tillsatser i maten. Det finns 1 800 olika tillsatser i Sverige och vi får i oss cirka sju kilo tillsatser om året, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om