Många olika viljor om Lokstallet

”Vilka planer finns för Lokstallet i ett kortare och längre tidsperspektiv?” var en fråga från Miljöpartiet, som ingen i kommunfullmäktige kunde svara på i måndags kväll.

Övrigt2009-06-18 06:54

Det var i en interpellation ställd till kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) som Miljöpartiets gruppledare Gudrun Lindvall ville ha svar på vad Lokstallet ska användas till. Som bekant har kommunstyrelsen nyligen beslutat att skattemedel ska gå till ett utbildnings- och arbetsmarknadsprojekt i Lokstallet. Arbetslösa och byggelever ska restaurera det.

– Vad händer när det är färdigrestaurerat? undrade Ami Rooth (MP) och förespråkade någon form av miljövänlig turism – att turister kommer med tåg för att titta på det gamla stallet fyllt med aktiviteter.

Inget svar i svaret

Petter Otterstedt (M) tyckte att det var bra att interpellationen hade kommit upp, men konstaterade att något svar på frågan inte fanns i det skriftliga svaret från Dahlström.

– Men några idéer är bra, framför allt kopplingen till Logistikcentrum, tyckte han.

Det pratades mycket om det historiskt värdefulla i att bevara Lokstallet och det pratades också mycket om prislappen för att bevara det.

– Det är viktigt för vår framtid att ha kontakt med historien. Beslutet vi tog var i första hand att sätta regnkappa på huset och sedan att få det kulturminnesförklarat. Beslutet var också att det skulle få ta tid. Det här är en långsam process, konstaterade Göran Dahlström.

Folkpartiet är splittrat när det gäller kostnaderna för Lokstallet.

– Tillgänglighetsanpassning har vi inte pengar till och det ligger mycket högre upp på min prioriteringslista än ett lokstall, sade Ewa Callhammar (FP) och tryckte på att om kommunen vill bevara Lokstallet så måste det i så fall finnas en plan och en slutnota på vad det kommer att kosta katrineholmarna.

Oansvarigt

– Det vet vi inte så jag tycker det är oansvarigt, sade hon och därefter var det partikamraten Wera Olovssons tur.

– Jag tillhör de i Folkpartiet som vill bevara Lokstallet, sade hon och nämnde historia och kultur som skäl för ställningstagandet.

Och lika lyrisk var Karin Wahlgren (M) när hon konstaterade att det var just Lokstallet samt det Gamla Vattentornet som hon lade märke till när hon kom ny till Katrineholm på 1960-talet.

– Två fantastiska byggnader i en liten stad. Och jag vill säga att i vården är kulturen viktig. Visst ska kroppen ha sitt, men även själen. Så Lokstallet kan betyda väldigt mycket för många, menade hon och fick beröm av kultur- och turismnämndens ordförande Cecilia Björk (S) som också sade:

– Jag vet att för nyinflyttade så är kultur väldigt viktigt. Det hamnar högt upp på listan när man väljer bostadsort. Och saknar staden själ – ja herregud varför ska vi bo här då?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om