Enligt plan- och bygglagen måste varje kommun ha arkitektkompetens i sin organisation.
Men på senare år är det allt fler kommuner som går ifrån modellen med en speciell stadsarkitekt. Så har även Katrineholm gjort de senaste åren.
‒Vi har kompetens inom området på förvaltningen ändå. Vi är en grupp som gemensamt tittar på alla ärenden som kommer in, förklarar Lars Hågbrandt, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholms kommun.
Han ser flera fördelar med det här arbetssättet jämfört med det tidigare.
‒När man hade en stadsarkitekt blev det en enda person som kunde gå in på detaljer och ensam bestämma. Vi tycker det är bättre när fler får tycka till. Man får in flera infallsvinklar genom att man har olika kompetenser. Och man gnuggar det bättre än om bara en person beslutar, menar han.
Han ser ingen fara med att helhetsperspektivet eller det långsiktiga perspektivet går förlorade för att det är flera personer som har stadsarkitektsfunktionen som en del i sitt uppdrag, samtidigt som de även arbetar med annat.
‒Vi har alla de här olika beståndsdelarna med när vi diskuterar, menar han, och tar översiktsplanen som exempel.
‒När man tittar på vår översiktsplan, så har vi fastslagit olika strategier för hur staden ska utvecklas i framtiden. Genom det får man en klar bild av helheten, menar han.
Torbjörg Sekse är länsarkitekt i Sörmland och konstaterar att det är flera kommuner i länet som saknar stadsarkitekt.
‒Risken jag kan se är att det blir en försämrad kvalitet i en stad om man väljer bort den kompetensen. Stadsarkitekten ser till helheten och till miljöns mjuka värden, säger hon.
Men hon konstaterar också att det kan finnas andra fungerande sätt att organisera de arbetsuppgifter som traditionellt ligger på en stadsarkitekt.
Torbjörg Sekse tycker också att det märks när en kommun använt sig av den här kompetensen i sin stadsplanering.
‒Vackra miljöer är lönsamma i längden. Det blir mindre vandaliserat, det blir tryggare, eftersom fler människor drar sig till vackra miljöer och invånare blir stolta över sin stad.