– Min livskvalité har försvunnit. Tidigare kunde jag gå ut med assistenterna i skogen och fokusera på balans och motorik. Men nu handlar det mer om att överleva, säger Christoffer Fridh.
Han sitter vid sitt köksbord och klappar hunden Tyra som ivrigt viftar på svansen. Det var i februari som han fick beskedet att försäkringskassan skulle dra in hans assistanstid.
– De har blivit tuffare med bedömningen på försäkringskassan. Brukare i hela landet får minskad assistanstid och jag tror att det är många brukare kommer drabbas i Katrineholm, säger assistanssamordnare Lena Nilsson.
I samband med en dom i regeringsrätten som kom år 2008 skärptes reglerna kring vilka som får assistansersättning från försäkringskassan.
Vart annat år görs omprövningar och förra året var det 146 personer som förlorade sin ersättning. I år beräknas det bli fler.
– Min hjärnskada är bestående och trots att jag inte har ändrats fick jag inget fortsatt stöd från försäkringskassan. I stället fick jag söka hos kommunen och mina tidigare 61 timmar halverades till 28 assistenttimmar i veckan, säger Christoffer Fridh.
I den nya domen framgick det tydligt att en brukare kan få assistansersättning när denne behöver hjälp att äta men inte när personen behöver hjälp att laga mat. En fråga som tidigare tolkats olika.
– Jag har svårt för att laga mat och min hjärnskada innebär att jag får en jobbig migrän när jag blir stressad. Eftersom jag inte har något närminne blir jag väldigt stressad om jag till exempel ständigt måste kontrollera att spisen inte är påslagen.
Försäkringskassan är medveten om problemet.
– Vi är medvetna om att en del människor drabbas men vi måste följa de regler som finns. De som blir av med sin assistansersättning från försäkringskassan kan fortfarande få beviljat från kommunen, säger Ellinor Wigander, specialist på handikappsförmåner i Eskilstuna.
Vid matlagning är ett alternativ att plocka in hemtjänst.
– Jag testade hemtjänst men det innebar att en person rusade in här och värmde lite mat. Jag behöver folk som pushar mig att göra saker och inte bara servar mig. Jag är 30 år och inte 70 år.
Christoffer har överklagat beslutet till kommunen men ännu inte fått svar.
– Tidigare var jag glad och brukade vara ute i naturen på min fritid. Men nu går all min energi går åt till att fokusera på det allra nödvändigaste. Jag har ingen fritid längre och det känns som ett stort bakslag efter allt blod, svett och tårar som jag har lagt ner på att ta mig dit jag är i dag, säger Christoffer Fridh.
Förutom att han upplever stor stress över att tvingas ta hand om tvätt, mat och strykning saknar han möjligheten att ha en egen fritid och resa ut på landet.
– Det gör mig arg när de bara vill spara in pengar. Först erbjöd de mig hemtjänst men då kom det bara någon, värmde maten och rusade härifrån. Jag är 30 år och inte 70 år och jag är inte ensam om att ha drabbats, säger Christoffer Fridh.