Mandelriskan bjuder in till svamputflykt

På lördag kan alla som vill ta chansen att plocka svamp och det med experter på plats som kan artbestämma och tala om huruvida fynden är ätliga, giftiga eller enkom illasmakande.

Vad hittar vi i skogen i dag? Varje vecka samlas medlemmar i svampklubben för gemensamma svampplockarutflykter.

Vad hittar vi i skogen i dag? Varje vecka samlas medlemmar i svampklubben för gemensamma svampplockarutflykter.

Foto:

Övrigt2017-09-21 18:00

Svampklubben Mandelriskan är en klubb som just har svamp som gemensamt intresse. Många blir svamputflykterna så här i höstliga tider, och det levande svamplexikonet och svampexpert Klas Jaederfeldt är alltid tryggt att ha med för att bestämma vad för svamp som plockats, och om den är ätlig.

Det finns ett par hundra svamparter som är ätliga i Sverige. Och det finns sju som är dödligt giftiga.

Andra arter kan vara mindre giftiga men ändå ge någon form av magsjuka.

Jaederfeldt konstaterar att det finns runt 10.000 svamparter i Sverige.

‒200 är hyfsat goda.

Svampklubben Mandelriskan har för tillfället 26 medlemmar, men antalet brukar variera beroende på hur svamptillgången är.

De två senaste åren har det varit snålt med svamp, men denna höst är det gott om svampar.

Vilket visar sig direkt när de åtta i klubben går ur bilarna i Forsby och direkt kan börja plocka smörsopp, blodriska och kremlor.

På lördag, 23 september, bjuder klubben in till en guidad svamputflykt med start vid Båsenberga slalombacke. Där kommer bland annat Bo Karlsson att vara ciceron för mer ovana svampplockare, och Klas Jaederfeldt finns vid en stuga vid parkeringen tillgänglig för att artbestämma och ge råd kring de svampar som deltagarna visar upp.

Han betonar att det finns många goda ätliga svampar att plocka ute i skogarna, långt mer än vanliga kantarellen som många plockar för det är den svamp man är säker på att den är ätlig.

Själv har svampexperten en annan favorit och det är mandelriskan som, enligt Jaederfeldt, rätt tillagad smakar skaldjur. Men det är inte all förunnat att uppskatta denna favoritsvamp. En del älskar smaken, andra hatar den.

För dem som vill vara med på utflykten finns det några goda råd att rätta sig efter. En svampkniv, en korg eller plasthink för att lägga svampen i och bekväma kläder och skodon. Plastpåsar är inget alternativ, slår han fast, eftersom det till slut bara blir en svampsörja i en sådan.

I världen

Man känner idag till omkring 100 000 arter av svampar. Tidigare har riket uppskattats innehålla runt 1.5 miljoner arter men en studie föreslog att det kan finnas över 5 miljoner arter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!