Man vill veta först och sedan rösta …

Övrigt2009-09-29 00:00

Kanske har det även tidigare funnits intensiva lokalpolitiska debatter i Vingåker, men jag skulle tro, att det senaste året har stått i särklass. Det är viktigt att se att debatten inte endast och enbart har gällt frågan om nedläggning av skolorna i tätorter utanför Vingåkers centralort.

Debatten har gällt så mycket mer och än viktigare frågor som handlar om både relationen politiker kontra väljare respektive partimedlemmar och om hur invånarna och väljarna vill att Vingåker ska bli som samhälle om 5-15 år; ett samhälle att leva, bo och verka i eller att vända ryggen för att söka sin och familjens livskvalitet på annat håll.

Det är ingen överdrift att påstå att debatten till största del har varit S-präglad på så sätt att det främst varit socialdemokratiska medlemmar och väljare, som tagit till orda och fört fram andra åsikter än de som de nuvarande valda S-politiker förfäktat och beslutat om.

Och det är knappast någon överdrift att påstå att debatten varit både intensiv, aggressiv och hänsynslös – ett faktum som inte undgår varken opponenterna eller traditionalisterna. Helt klart har det inom partiet lokalt inte funnits förutsättningar för en intern konstruktiv diskussion och dialog. Numera är det i stort sett totaltyst på den lokala S-hemsidan – frånsett enstaka inlägg från Viking Jonsson har varken kommunalråd, riksdagsledamöter eller andra lokala politiska företrädare agerat. Flera har i- stället lagt ner sina hemsidor, vilket markerar att den S-hemsidan inte kommer att vara ett naturligt forum inför den kommande valrörelsen.

Nu är debatten om demokrati och framtid inte bara en socialdemokratisk fråga – den berör alla och envar, men med egen majoritet i kommunens beslutande organ är det viktigt att vi socialdemokrater lyfter de här frågorna och låter människor komma till talas och för en dialog och ett samtal med dem.

Redan om tre veckor ska socialdemokraterna rösta om nomineringarna inför riksdags- och landstingsvalen. Vad vet vi om var våra kandidater står och vilka politiska mål – även med bäring på våra lokalpolitiska prioriteringar – de har? Är de för eller emot friskolor på landsbygden? Hur ser de på den svenska landsbygdens framtid? Hur vill de värna om att inte bara hela Sverige, utan hela kommuner ska leva?

Vid socialdemokraternas årsmöte 2010 kommer vi att rösta om en lista på kandidater till kommunfullmäktige. Då är det viktigt att valberedningen också presentera vilka ställningstaganden som de olika nominerade personerna har till ett antal frågor som – åtminstone efter den senaste tidens debatt här i Vingåker – är relevanta för väljarna och då både nuvarande S-väljare och potentiella.

Ett sätt att lösa det är att vi får till stånd det som nu inte existerar. En öppen och fri S-debatt om Vingåkers framtid, om politiska prioriteringar, om livskvalitet för unga och gamla, ensamstående och familjer, om vikten av att hela Vingåker ska leva, att alla tätorter utanför centralorten ska ha en planerad och prioriterad framtid.

Därför vill jag att våra valda S-politiker går ut och deklarerar

a) hur de se på skolfrågan i en tidsperiod av 2-3 mandatperioder

b) hur de vill att prioriteringarna mellan centralorten och tätorten utanför ska fungera

c) hur en heltäckande samhällsplanering för Vingåker under de kommande mandatperioderna ska se ut

Det handlar om visioner och målsättningar. Det handlar om frågor som är viktiga för våra framtida val och frågor som vi bör känna oss skyldiga att infria – inte lova och sedan svika.

Lars Knapasjö (S)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om