Målet: bara led-lampor om åtta år

I veckan inleds bytet av alla lampor i kommunens gatubelysning i västra delarna av Katrineholm. – Det blir nog det sista bytet, säger Daniel Lagmyr, drifttekniker på kommunen, och förklarar att förhoppningen är att hela kommunen är upplyst av led-lampor om åtta år.

– Min förhoppning är att Katrineholm bytt till led överallt om åtta år, säger Daniel Lagmyr, drifttekniker på Katrineholms kommun.

– Min förhoppning är att Katrineholm bytt till led överallt om åtta år, säger Daniel Lagmyr, drifttekniker på Katrineholms kommun.

Foto:

Övrigt2017-07-13 09:16

Katrineholms kommun har 8 100 gatlampor som varje år kostar cirka tre miljoner kronor att ha tända.

I dag inleds bytet av lamporna i 1 440 gatlyktor i Västra Katrineholm. Här är det fortfarande så kallade natriumlampor som brinner, trots att kommunens inriktning är att satsa på att byta till led-armaturer. Natriumlamporna har en brinntid på 16 000 timmar och efter den tiden (som motsvarar cirka fyra år i kommunen) byts alla lampor samtidigt i vart och ett av de tre områden som Katrineholms tätort är indelat i. Så sker nu på Väster under sammanlagt fyra veckor och förhoppningen är att det är det sista bytet på det här viset.

– Nästa gång blir det troligen ett byte till led-lampor. De senaste två-tre åren har vi satsat på att byta bort alla natriumlampor i ytterområdena, säger Daniel Langmyr.

Valla var först ut och här ser kommunen att led-lamporna medför en energivinst på 57 procent. Dessutom medför led-lamporna att den typen av lampbyte, som nu inleds på Väster, inte behövs.

Daniel Lagmyr påpekar att bytet till led-lampor i gatubelysningen handlar om en mångmiljoninvestering. Men pengar finns också att hämta hem genom minskad energiförbrukning.

– Skulle vi byta till led i hela kommunen sänker vi åtgången med runt 35-40 procent när alla är bytta. Min förhoppning är att Katrineholm bytt till led överallt om åtta år, säger Daniel Lagmyr.

Till hösten inleds upphandlingen som ska ge led-lampor även i centrala Katrineholm och under första-andra kvartalet 2018 hoppas Daniel Lagmyr att arbetet med att byta ska inledas. Först ut blir då Lasstorp.

Daniel Lagmyr förklarar att led-lampor medför besparingar även genom att de går att styra på ett annat sätt. Alla lampor behöver då inte lysa max hela tiden utan tänds upp då någon är där, något som kan ses redan i dag i Djulö allé.

– Det ska kännas bra och vara ljust när man behöver. Men det är kanske inte motiverat att alltid lysa med full styrka, säger han och påpekar att ljuset alltid måste vägas mot tryggheten och säkerheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!