Utåt sett förefaller det som om partierna i Vingåker endast vaktar på varandra lite försiktigt. Det har förekommit en del försiktigt sonderande kontakter mellan några av partiföreträdarna. Men än har de inte lett till några egentliga realförhandlingar.
$1
För att Socialdemokraterna ska få behålla kommunalrådsposten räcker det inte med stöd från enbart Vänsterpartiet eller enbart Miljöpartiet. Socialdemokraterna behöver stöd av antingen både Vänsterpartiet och Miljöpartiet, av VTL eller av Moderaterna. Rent teoretiskt kan S få behålla makten också med stöd av minst två av de tre borgerliga småpartierna C, FP och KD.Det nuvarande kommunalrådet Camilla Anglemark (S) kan knappast räkna med få leda ett rent socialdemokratiskt minoritetsstyre även om ett sådant faktiskt förekommit i Vingåker under Viking Jonssons ledning. Men för att Vingåkers numera kanske mest kompetenta aktiva politiska ledare, oppositionsrådet Björn Andersson (M), ska kunna göra come back som kommunalråd krävs, förutom att han får stöd av de tre borgerliga småpartierna, att också VTL och Miljöpartiet ingår i en ny moderatledd Vingåkersregim.
VTL:s partiledare Martin Larsson och Björn Andersson har samarbetat tidigare i den så kallade PUFF-alliansen. Det förefaller emellertid som om samarbetsklimatet mellan den lokala M-ledningen och VTL:s partiledning försämrats en del under valrörelsen. En ny period av samarbete mellan M och VTL i majoritetsställning är visserligen en möjlighet men heller ingen självklarhet.
$1
Mycket beror på vad Miljöpartiet vill och vilken strategi partiet väljer. Om Miljöpartiets företrädare anser att de får tillräckligt bra betalt av Socialdemokraterna, till exempel ordförandeskapet i lämplig nämnd och kanske ytterligare någon tyngre post lär det inte bli alltför svårt att få med Vänsterpartiet i en rödgrön Vingåkersallians.Miljöpartisterna kan av olika skäl också tänkas se ett värde i ett maktskifte. Om inte annat kan de ha intresse av att samtala med de borgerliga partierna för att sedan ansluta sig till den sida som bjuder mest. Om Miljöpartiet och de borgerliga partierna är överens blir det svårt för VTL att tacka nej till ett erbjudande om att delta i en blågrön majoritetsallians. VTL kan visserligen föredra Socialdemokraterna som samarbetspartner. Men VTL:s väljare skulle sannolikt betrakta en majoritetsallians mellan S och VTL som ett grovt svek.
En rödgrön Vingåkersallians är till synes och trots allt det mest logiska resultatet av de överläggningar som nu, när den slutliga rösträkningen är klar, måste i gång på allvar. Men allt är inte alltid vad det synes vara och vad som helst kan hända.
$1
Björn Andersson (M) har för sin del inte avvisat idén om ett samarbete mellan Socialdemokrater och Moderater i likhet med det som med framgång praktiserats i Åtvidabergs kommun under innevarande mandatperiod. Åtvidaberg var i flera avseenden en problemkommun och det ansågs nödvändigt att få till stånd en blockövergripande, stark ledning för att vända kommunens negativa utveckling. Lösningen blev alltså en pragmatisk samverkan mellan S och M för att få en bred majoritet som inte stördes av de små partierna.I årets kommunval belönades de båda samverkanspartierna i Åtvidaberg med ökat antal röster.
Det är inte ovanligt med blocköverskridande regimer i kommunerna. Det finns undersökningar som tyder på att de kommuner som klarar sig bäst har blocköverskridande ledningar. Ett S och M-styre kan således vara vad Vingåker behöver.