Lyckliga gatorna en succé: "Vi gör det här tillsammans"

"Utan Lyckliga gatorna? Jag skulle bara sitta hemma och spela". Orden från en deltagare säger en del om hur satsningen når sitt syfte: en trygg, meningsfull fritid som med kulturens och idrottens hjälp för människor samman.

Fanny Danielsson från Kulturskolan och Sarah Ibrahim på Västra skolan under en av Lyckliga gatorna-dagarna.

Fanny Danielsson från Kulturskolan och Sarah Ibrahim på Västra skolan under en av Lyckliga gatorna-dagarna.

Foto:

Övrigt2018-04-25 17:00

Många kommuninvånare i Katrineholm kanske enbart förknippar begreppet Lyckliga gatorna med gatufesterna som ordnades förra året och som i år är tre till antalet. Sommarens första, i Valla den 29 juni, fick ut hela Valla-Sköldingebygden på gatorna.

Men Lyckliga gatorna var egentligen bara startskottet för något mer omfattande, en satsning på att erbjuda barn och ungdomar fritidsaktiviteter som i sin tur skapar trygga bostadsområden där folk kommer varandra nära.

– Ungdomar hängde på offentliga platser och hade ingen som var engagerad i dem, säger Jenny Skarstedt, avdelningschef på kulturförvaltningen som tillsammans med fyra andra förvaltningar driver Lyckliga gatorna.

Anna Marnell på kommunledningsförvaltningen var den som först väckte frågan att starta Lyckliga gatorna grundat på Oxelösunds arbete med projektet "Förändra radikalt". Det handlar om att prova nya grepp och metoder i offentlig verksamhet. För Katrineholms del gällde det att stävja social oro och jobba för att kommunens barn ska få en så jämlik uppväxt som möjligt.

– Frågeställningen var inte ny. Men tiden var mogen, säger Jenny Skarstedt.

Kommunen har fått statliga bidrag för att kunna erbjuda gratisaktiviteter för alla grundskoleelever som vill vara med, på samtliga skollov till och med nästa år. Det kan handla om fotboll, dans, skaparverkstad, scoutaktiviteter, trumspel, bad, bowling och mycket mer. Och i sommar är det allt från fotbollsläger till cirkusskola.

Att finnas på plats i områden där barn och ungdomar bor är en idé som Katrineholms kommun tror på. Det fina i kråksången är dessutom att det inte enbart handlar om kommunalt driven verksamhet. Idrottsalliansen, Sörmlandsidrotten och det fristående föreningslivet är mycket värdefulla samarbetspartners.

– Och nu börjar näringslivet vakna. Alla är med. Här är trygga platser och trygga vuxna som bryr sig om barnen. Det gäller att långsiktigt bygga relationer och att skapa jämlika förutsättningar, säger Jenny Skarstedt.

Och Lyckliga gatorna har blivit en framgång. Mellan 45 och 60 barn per tillfälle deltar i verksamheterna. Vad några av dem tycker kan läsas här bredvid, i en låttext skriven och framförd av några deltagare under våren. "Ni ska väl vara här alltid?" sa en deltagare nyligen. Jenny Skarstedt ser redan hur verksamheten är etablerad. Ju fler som är engagerade från samhällets olika byggstenar, desto större är chansen att Lyckliga gatorna blir kvar.

Under terminstid är det aktiviteter flera gånger i veckan på Nyhemsskolan, Östra skolan och Västra skolan. Nu i sommar byter Lyckliga gatorna skepnad och erbjuder sommarlovsaktiviteter. Varje dag händer det saker på Västra skolan och Nyhemsskolan och skolorna i kransorterna får varsitt besök under lovet. Dessutom finns Lyckliga gatorna på andra platser där barn och ungdomar finns i sommar: Djulö och Stadsparken, bland annat.

När Kuriren gör ett besök på Västra skolan en torsdag är där fullt av barn och vuxna. Några barn går på fritids och passar på att ta del av det som händer. Andra bor alldeles intill och hänger på skolgården hela eftermiddagarna. Utbudet av aktiviteter är brett.

– Jag ser fram emot när vi ska ha vattenkrig, säger Abdirahman Sadaq som tillsammans med ett gäng kompisar har varit i musikrummet och rappat.

I musikrummet är det en kakofoni av ljud. Johannes Annfält och Richard Forss håller i musiklägret som genomförs i samarbete med Musikens hus-akademien. Alla som vill får prova på instrument och skapa musik och barnen kommer i en strid, schemalagd ström. En flicka sätter sig med en bas i knät och en annan får hjälp av Richard Forss att spela en melodi på keyboard.

– I mitt uppdrag som verksamhetsledare i Musikens hus-akademien ingår att främja stans musikliv. För barn är det viktigt att få prova på att spela. Det är lyxigt att få jobba med lust och glädje och inget tvång. Och på vägen kan man upptäcka saker som man inte hade upptäckt annars, säger Ingrid Falk i Musikens hus-akademien innan hon sätter en fiol i händerna på Siham Ibrahim.

– Jag har redan spelat fiol, säger Sihams syster Salma som svischar förbi på väg mot nya instrument.

Något som en besökare på Lyckliga gatorna antagligen slås av är hur många vuxna i form av aktivitetsledare, platsvärdar, feriearbetare och föreningsföreträdare som finns på plats. Hög personaltäthet innebär att det alltid finns någon att vända sig till. Det är en viktig del av verksamheten.

Ett par av dessa vuxna just denna dag är Kulturskolans Fanny Danielsson och BrittMarie Järnström Lindell. Den förstnämnda spelar in intervjuer med barnen, som berättar om det bästa de har i sina liv och vad de drömmer om inför framtiden. Och så får de med BrittMarie Järnström Lindells hjälp bygga en modell av sin dröm, med kartong, kritor och lerfigurer. Ingen dröm och ingen modell är den andra lik.

– En tjej vill bli ungdomsförfattare och skriva böcker utan svordomar. Hon byggde sin författarlya. Och en annan ska bli proffs på att ge sprutor till bebisar. En kille vill bli fotbollsspelare, men han ska bo kvar i Katrineholm i ett hus som vaktas av lejon, berättar Fanny Danielsson.

Mitt i smeten på Västra skolans gård denna dag finns även Johanna Karlsson, Lyckliga gatornas aktivitetssamordnare. Hon har sett hur intresset från förenings- och näringsliv bara ökar i takt med att Lyckliga gatorna blir känt.

– Jag brinner för det här. Det har en så stor utvecklingspotential. Vi hjälps åt och jag tror att det är vinningen.

Genom kultur- och idrottsaktiviteterna som Lyckliga gatorna kan erbjuda ökar chanserna för unga att få lyckas, att känna att de är bra på något. Att bli sedd och bekräftad är oerhört viktigt, framhåller Jenny Skarstedt.

– Det bygger tryggare människor som i sin tur bygger trygga samhällen.

Och, kanske viktigast av allt:

– Vi gör det här tillsammans.

"Kom som du är"

"Här finns bara glada miner, det är så roligt här. På lyckliga gatorna finns de bästa ledarna. Här spelar vi fotboll och handboll och mycket mer. Här är vi trygga, här är vi säkra. Vi sjunger med glädje, vi sjunger vår sång. Hit är alla välkomna, kom som du är. Sången vi sjunger har vi skrivit. Allt blir bra om vi hjälper varandra. Trygghet är bäst. Hälsningar Lyckliga barnen. Det är nice att spela fotboll. Det är trevligt att spela musik"

(Text skriven av deltagare i Lyckliga gatorna och framförd på Kulturhuset Ängeln)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!