Den obligatoriska mönstring som regeringen har återaktiverat omfattar ungefär 90 000 ungdomar som är födda år 1999. I ett första steg skickas ett brev till de berörda personerna, som uppmanas svara på ett formulär via internet. Där får man svara på frågor om sin hälsa, sin skolgång och om man är intresserad av att göra värnplikten eller inte.
Detta brev går i veckan ut till cirka 20 000 personer i Stockholm. Sedan följer resten av landet i postnummerordning och i slutet av april går breven ut till Sörmland. I juli börjar Rekryteringsmyndigheten skicka ut kallelser till själva mönstringen som startar i oktober. Höstens prövningsenheter ligger i Stockholm, Göteborg och Kristianstad.
Heidi Persson och Amelia Lundin går på Lindengymnasiet och är båda födda 1999.
‒Om jag vill göra lumpen? Aldrig i livet. Det känns inte bra att någon säger åt en vad man ska göra, säger Heidi Persson.
Blev du orolig när du hörde att er årskull ska mönstra?
‒Ja, lite. Jag vill verkligen inte.
Amelia Lundin är inte heller sugen på att göra värnplikt, men är något mer positiv till reformen.
‒Jag skulle inte söka mig dit, men jag tycker det är bra med lumpen. Man kanske blir lite uppfostrad och mer social, nu sitter vi bara och tittar på telefonerna hela dagarna, säger hon.
En som vill göra värnplikt är Markus Pettersson, även han elev på Lindengymnasiet och född -99.
‒Absolut, det är ganska coolt. Min brorsa var uppe i Boden ett par månader. Jag tror att det är lärorikt, säger han.
Simon Lundborg som går i tvåan på Lindengymnasiet skulle också kunna tänka sig ett år inom försvarsmakten, men han vet inte riktigt hur han tänker när han är klar med skolan nästa år.
‒Det är bra med mönstring, för det behövs. Vi behöver ett försvar om det händer något, det är så oroligt i världen med IS och allt.