De hoppar och skuttar inte som korna när de släpps ut, utan börjar i stället lugnt och effektivt beta gräs. Men svansarna har glada knorrar och ögonen glittrar, när Brene gårds smågrisar kommer ut i hagarna.
På onsdagen fick ett nytt gäng smågrisar komma ut.
– De börjar med att beta av allt gräs, sedan bökar de upp det övre jordlagret, med mycket gräsrötter. Sedan kommer de djupare ner. Det är skillnad mot vildsvinen, som när de kommer ut på en fotbollsplan bökar stora hål med en gång, säger Ingela Andersson, djurskötare.
Brene gård har 160 suggor som grisar i genomsnitt 2,26 gånger per år. 3 000 grisar föds upp till slakt varje år. 20 suggor grisar var tredje vecka.
– De föds i en BB-avdelning, med mycket halm. På vintern går suggorna tillsammans med kultingarna i storbox, berättar Mats Schörling, ägare till Brene gård.
Grisarna kan vara ute året om utan att frysa. Under huden har de underhudsfett som skyddar mot kyla och de har tillgång till isolerade hyddor, som blir så varma att det ångar om dem kalla dagar.
Gården är Krav-ansluten och säljer kött via producentföreningen Jord på trynet. Krav innebär bland annat att grisarna ska gå ute i hage minst fyra månader per år, att gården till minst 50 procent ska vara självförsörjande på foder. Brene odlar spannmål på 330 hektar, men köper in en del koncentrat.
– Vi vill komma bort ifrån sojan. Vi har ett samarbete på gång med Julita rapsolja, där vi kanske kan få rapskakorna när oljan är urpressad, säger Mats Schörling.
Han konstaterar att det är svårt att konkurrera med annat EU-ekologiskt kött. Bland annat får många EU-ekologiska grisar bara gå ut på betongplatta, med små eller inga bökmöjligheter.
– Folk tror att om de köper en ekologisk köttbit får de kött från våra grisar. Men vill man köpa kött från grisar som man vet har gått ute ska man köpa Krav, säger han.
I en av de många hagarna har de nya grisarna börjat känna sig lite mer hemma. Några har fått en smäll på trynet av elstängslet och har kommit ut på fel sida, men alla har snabbt sprungit in till kompisarna igen. Några har lagt sig i husen för att ta det lugnt en stund, andra fortsätter ivrigt beta.
Framöver hoppas Schörlings med anställda på att kunna börja sälja köttlådor.
– Vi vill ta fram ett charksortiment, korv, falukorv, kanske flatrökt skinka. Tanken är att man ska kunna beställa lådor, säger Sofie Schörling.