LRF prisar måltidsverksamheten

Under LRF:s regionstämma i går utsågs Katrineholm kommuns måltidsverksamhet till vinnare av Silvergrytan. Sörmländsk mat lagad från grunden

En glad vinnartrio bestående av Camilla Wiström, avdelningschef på service- och teknikförvaltningen och enhetscheferna Robert Henriksson och Susanne Larsson på Mat och måltider.

En glad vinnartrio bestående av Camilla Wiström, avdelningschef på service- och teknikförvaltningen och enhetscheferna Robert Henriksson och Susanne Larsson på Mat och måltider.

Foto: Lundin Josefin

Övrigt2017-03-16 21:55

Silvergrytan delas ut årligen av LRF:s regionförbund i Södermanland för att hylla de eller dem som på ett förtjänstfullt sätt lyfter fram sörmländsk mat och matkultur. I går hölls den sörmländska regionstämman i aktivitetshuset Skjortan i Flen och 2017 års Silvergryta delades ut till Mat och måltider i Katrineholms kommun. LRF Södermanland prisar kommunens arbete med att servera sörmländsk mat lagad från grunden i den offentliga verksamheten med extra fokus på klimatsmarta måltider, råvaror i säsong och mer grönsaker.

I sin motivering skriver LRF bland annat att "I Katrineholms kommun vill man att måltiderna ska vara ett av livets glädjeämnen. Därför ska måltiderna vara vällagade, näringsriktiga och ätas i en trevlig miljö."

Satsningen på närproducerat och samarbetet med lokala producenter lyfts fram. "Genom detta arbete stärker de det lokala näringslivet och visar att de är öppna för nya samarbeten."

Kommunen prisas som en förebild i sin ambition att öka andelen närproducerade varor från dagens 10 till 15 procent. Även initiativet att producera en film om hur livsmedel produceras för att informera skolelever lyfts fram.

På plats för att ta emot priset under torsdagskvällen fanns Camilla Wiström, avdelningschef på service- och teknikförvaltningen och Robert Henriksson och Susanne Larsson som är enhetschefer på Mat och måltider.

Susanne Larsson gläds åt att LRF uppmärksammar deras arbete med att stötta svenskt och i synnerhet sörmländskt jordbruk och får medhåll från kollegan Robert Henriksson.

‒Det här är givetvis jättekul och vi är väldigt stolta och hedrade över att få utmärkelsen. Det finns ett stort engagemang ute i våra kök och från våra medarbetare att laga bra och god mat från grunden, det märks inte minst på det gensvar vi får från våra gäster när vi använder lokalt och svenskt. Sen vill vi förstås tacka våra lokala leverantörer för det goda samarbetet, säger han.

Robert Henriksson konstaterar att utmärkelsen visar att kommunens måltidsverksamhet är på rätt spår.

‒Det här öppnar förutsättningar för fler lokala producenter att leverera till kommunen och vi vill utöka samarbetet. Det vi gör i Katrineholm är väldigt uppskattat av kommunen och vi sprider goda exempel till andra kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!