En rosasnitslad bana längs Köpmangatan kommer att leda fram till Kvarnen på lördag. I köpcentret finns Marja Hellström och fem andra kvinnor från bröstcancerföreningen Aurora tillhands för den som vill prata. De har fått diagnosen och kan berätta hur livet går vidare.
– Många frågar vad som kommer hända efter att man får cancerbeskedet och om operation, cellgifter, strålning och efterbehandling, säger Marja Hellström.
I Sverige insjuknar 20 kvinnor i bröstcancer varje dag, enligt Cancerfonden. Behandlingsmetoderna har blivit bättre och flera fall upptäcks tidigare så chansen att bli botad har ökat de senaste årtiondena.
– Jag har haft cancer i 15 år och det har skett så otroligt mycket under den tiden. Det är inte lika farligt att få ett cancerbesked idag. När man får beskedet så tror man att nu är det slut, men så är det inte, de allra flesta överlever, säger Marja Hellström.
Rosa bandet-kampanjen pågår under hela oktober för att samla in pengar till forskning. Bröstcancerföreningen Aurora Sörmland har ett 100-tal medlemmar i Katrineholm, Flen och Vingåker och deras insamling går till Bröstcancerfonden, som har ljusrosa enfärgade band.
– Kampanjen är värdefull och man känner att man hjälper till så att forskningen kan gå vidare.
Cancerfonden samlar också in bidrag till forskning och deras band är designade. I år ser de ut som en stege och Marja Hellström förklarar att det finns en symbolik kring hur det är att få ett cancerbesked.
– Först åker man ner i källaren. Sen klättrar man stegvis uppåt och rätt vad det är man uppe på toppen igen.
Allt fler företag och föreningar uppmärksammar Rosa bandet-kampanjen och säljer rosa varor och ordnar arrangemang till förmån för cancerforskningen, ibland med delad förtjänst.
– Alla pengar som kommer in är betydelsefulla. Jag vet att affärerna tjänar på det här också, så det känns extra schysst när hela summan går till bröstcancerforskningen.