Livsviktig kunskap för förskolepersonal

Att ett småbarn får andningsuppehåll eller hjärtstopp är en skräck för föräldrar och dem som jobbar med barn. I Katrineholms kommun utbildas regelbundet all förskolepersonal i hjärt- och lungräddning, HLR.

Foto:

Övrigt2019-02-15 19:00

Små barn är extra känsliga för syrebrist. Om de får andningsuppehåll bör en insats ske snabbt – även om grundprincipen för HLR är densamma som för vuxna. Det förklarar Johan Harter vid Västra Sörmlands räddningstjänst och huvudinstruktör för HLR.

– Det värsta som kan hända en förälder är om ett barn sätter i halsen eller blir livlöst. Det gäller även förskolepersonal, säger han.

När man ska göra hjärt- och lungräddning på barn är det framför allt viktigt att börja med syresättningen.

– I grund och botten är det samma princip som med vuxna. 30 kompressioner och två inblåsningar. Men med barn börjar man alltid med fem inblåsningar. Det är för att barn är så känsliga för syrebrist. Det går så fort för dem att bli dåliga.

Birgitta Dahlbeck är verksamhetschef för förskolan i Katrineholms kommun. Enligt henne utbildas all förskolepersonal regelbundet i HLR.

– Vi har en praxis att ge personalen utbildning vart tredje år, säger hon.

Förskolorna i kommunen är organisatoriskt indelade i fyra områden. I tre av dessa har personalen relativt nyligen genomgått utbildningen, i det fjärde ska det genomföras inom kort, enligt Dahlbeck.

Till dem som utbildar personalen hör just räddningstjänsten. Men utbildning kan också fås från annat håll, förklarar Birgitta Dahlbeck.

Eftersom det är omsättning på personalen på förskolorna, genomförs utbildningar för ny personal även mellan de större utbildningstillfällena.

Johan Harter understryker också vikten av att regelbundet repetera kunskaperna i hjärt- och lungräddning, och rekommenderar utbildning en gång per år.

– Kör man en utbildning ett år och personalen är kvar nästa kan ha en repetition året därpå. Sedan gäller det att hitta något som fungerar. Själv tycker jag det är bra att träna lite men ofta. Tränar man på handgrepp en gång i kvartalet och kör i tio minuter ger det bättre effekt än om man gör en punktinsats en gång per år

Enligt Johan Harter är Sverige är ett av få länder i världen som har ett renodlat program för barn-HLR.

– Man tycker att det är viktigt. Om man jobbar med barn ska man veta hur man gör. Det tycker jag är väldigt fint att man har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!