Litterär bänk tar plats i parken

Sällskapet Ragnar Thoursies vänner har nått sitt mål. En värmande litterär bänk i Katrineholms stadspark, som ger en introduktion till "folkhemmets diktare", är resultatet av lång strävan.

Gösta Palmfjord har lagt ner massor av tid och kraft på att få till minnesmärket över Ragnar Thoursie. Nu har Katrineholms kommun satt den första litterära bänken på plats i Stadsparken. Gustav Persson har ritat den, SR Betongdesign har skapat den och på lördag blir det invigning.

Gösta Palmfjord har lagt ner massor av tid och kraft på att få till minnesmärket över Ragnar Thoursie. Nu har Katrineholms kommun satt den första litterära bänken på plats i Stadsparken. Gustav Persson har ritat den, SR Betongdesign har skapat den och på lördag blir det invigning.

Foto: Andersson Ebba

Övrigt2018-02-23 00:00

Många gånger har ett minnesmärke över Katrineholmsförfattaren Ragnar Thoursie (1919-2010) varit på gång. Men förslaget om en gata uppkallad efter Thoursie föll på det svårstavade namnet. Och förslaget om ett minnesmärke i en rondell stupade på att det skulle bli dåligt ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Kommunens kulturnämnd och Sällskapet Ragnar Thoursies vänner har hela tiden strävat åt samma håll, även om det har tagit tid. Och på lördag den 9 juni är det dags att inviga Katrineholms första litterära bänk, Thoursies minnesbänk, i Katrineholms stadspark. Gustav Persson ligger bakom utformningen av bänken, som kom på plats i parken i måndags och som ska vara delvis uppvärmd. På bänken står att läsa "En öppen stad, ej en befästad, bygger vi gemensamt. Dess ljus slår upp mot rymdens ensamhet", ur dikten "Sundbybergsprologen". Så småningom ska en skylt som beskriver Thoursies gärning tillkomma.

Sällskapets ordförande Gösta Palmfjord är lättad och glad och ser fram emot invigningen.

– Hur det känns? säger han lyckligt och lägger handen på hjärtat när Kuriren möter honom vid den litterära bänken som har fått en central plats i parken, mellan scenen och Gröna Kulle.

När det förra året stod klart att det skulle bli en minnesbänk sa kulturnämndens ordförande Cecilia Björk (S) att satsningen var sällskapets förtjänst:

– All heder åt dem. De har varit väldigt aktiva och drivit den här frågan.

Det var 2010 som en trio katrineholmare inledde sin kamp för att Ragnar Thoursie skulle bli uppmärksammad i den stad där han föddes och växte upp. Wera Olovsson, Gösta Palmfjord och Britt Söderholm drev frågan inledningsvis och sällskapet Ragnar Thoursies vänner bildades formellt 2012.

– Ragnar Thoursie är något som katrineholmarna kan vara stolta över, sa Wera Olovsson då i en intervju i Katrineholms-Kuriren.

Men samtidigt som Thoursie är hyllad för sitt författarskap är han okänd för många. Inte ens Kerstin Ekman, en annan litterär storhet som växte upp i Katrineholm, kände till honom i sin ungdom.

– Jag blev besviken när jag fick veta att en så stor poet som Thoursie var uppvuxen i Katrineholm men att jag hade lyckats ta studenten utan att känna till honom, sa Kerstin Ekman när Wera Olovsson intervjuade henne i Kuriren 1993.

Men nu får katrineholmarna större chans att lära känna sin folkhemsdiktare – och samtidigt ta en paus på den litterära bänken.

Skrev om nazismen

Ragnar Thoursie insåg tidigt vart det var på väg med nazismen i Tyskland. Efter en skolutbytesresa till Berlin skrev han två texter som han skickade till Katrineholms-Kuriren. Den ena refuserades, medan den andra, "Tysk matematik", publicerades i januari 1937. Artikeln handlar om en tysk matematiklektion och hur Adolf Hitler framställs som en frälsare under lektionen. Thoursie kom att återvända till Tyskland efter andra världskriget och fick se de ohyggliga följderna av kriget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!