Söndag den 6 maj går startskottet för Dog jog i motionsspåret i Forssjö. För att alla ska kunna vara med är loppet inte längre än 2,5 kilometer och det är valfritt att springa, gå eller jogga med sin hund.
– Det är ingen tävling utan det handlar om att ha några trevliga timmar och komma ut och träffa andra hundägare, berättar Lisa Karlsson som arrangerar loppet tillsammans med Petra Ankarsteen.
Lisa och Petra går tredje året på estetiska programmet med inriktning media och båda bor i Katrineholm. Att arrangera loppet är deras gymnasiearbete och ett sätt att praktiskt arbeta med marknadsföring.
Det var Lisa som hittade information om ett hundlopp i Stockholm, vilket inspirerade de hundälskande klasskompisarna som arbetat med evenemanget sedan november förra året.
– Det är så mycket mer arbete bakom ett evenemang än vad vi kunde föreställa oss, säger Petra.
– Att få tillstånd att vara på elljusspåret har tagit massor av tid. Vi har pratat med kommunen, polisen, föreningar och kommunen igen, säger Lisa.
Det är ingen obligatorisk anmälan till loppet. Har man Facebook vill tjejerna att man letar upp evenemanget som heter Dog jog 2018 och kryssar i att man tänker komma. Allt för att arrangörsduon ska ha en aning om hur många som kommer. Men har man inte Facebook är det bara att komma.
På plats kan man betala en frivillig anmälningsavgift. Pengarna som samlas in kommer oavkortat att gå till organisationen Djurens rätt.
– Jag är intresserad av djurrättsfrågor. Jag är vegetarian och tycker inte att lagarna som ska skydda djuren fungerar så bra vare sig i Sverige eller i Europa. I Sverige är det till exempel fortfarande tillåtet med minkfarmar och djur på cirkus. Djurens rätt jobbar med de frågorna. Djur ska betyda något och inte bara vara produkter för oss, säger Lisa.
Allt runt loppet är inte klart ännu. Lisa och Petra funderar på om de ska ha en vattenstation för människor och hundar, och så tycker de att det vore trevligt att kunna ge alla deltagare ett hundben och en kexchoklad efter genomfört lopp. De konstaterar att onsdagsförmiddagarna som är vikta för gymnasiearbetet inte räcker till. Både Lisa och Petra arbetar extra på kvällar, helger och lov och tar studenten i vår med massor av roliga "måsten" som kryssning och bal.
– Det är stressigt, säger Petra.
Idealiskt tycker de det vore med runt 100 deltagande ekipage. Och att någon annan tar över och förvaltar deras initiativ. I juni tar de studenten och efter det har Lisa och Petra ingen aning om vart vägarna bär.