Läxhjälpen lockar både äldre och yngre

Här pluggar mor och dotter sida vid sida. Liksom bror och syster.‒Det är så bra att ha någon att vända sig till efter skolan, säger Deka Ali som läser till undersköterska.

Deka Ali studerar på distans och vill gärna ha någon att diskutera med.

Deka Ali studerar på distans och vill gärna ha någon att diskutera med.

Foto:

Övrigt2018-01-04 06:00

Varje måndag, fredag och lördag lyser flitens lampa i Studiefrämjandets lokaler, tre trappor upp i den röda tegelbyggnaden på Köpmangatan 3. Då arrangeras läxhjälp här.

Hassan Mohamed Hagi uppmärksammade behovet och i september i fjol drog föreningen Aqab och codka i Katrineholm igång satsningen.

Den här måndagskvällen är det nästan fullt runt bordet.

‒Vi har varit tolv som mest. Olika personer kommer vid olika tillfällen, berättar Hassan Mohamed Hagi, som är ordförande i föreningen.

Här sitter bland andra mor och dotter Maryan Nber och Socdiya Hassan. Mamma Maryan studerar svenska för invandrare. Dottern Socdiya Hassan läser på Duveholmsgymnasiet.

Maryan Nber berättar att hon ofta går på läxhjälpen.

‒Svårast är grammatiken, berättar hon.

Bakom varsin skärm sitter Asha Adde och Shukr Ahmed. Asha Adde säger att hon tycker att det är svårt att bli färdig när hon sitter själv och pluggar. Shukr Ahmed håller med.

‒Om jag sitter själv får jag inget gjort, då tittar jag bara på film, säger hon.

Asha Adde har siktet inställt på att gå vård- och omsorgsprogrammet.

‒Jag älskar att jobba med äldre, säger hon.

Men för att komma dit har hon bland annat 25 svenskuppgifter som ska vara inlämnade före sommaren. Just den här kvällen skriver hon en text om vad hon har gjort på jullovet.

Någon har ingen dator hemma. Andra, som Deka Ali, vill ha någon att diskutera med. Hon läser till undersköterska på distans.

‒Det är en viss skillnad på att ha läraren framför sig i stället för bakom internet, säger hon och berömmer Ingun Gränsmark som finns till hands för att hjälpa dem.

‒Vi diskuterar och hon förklarar. Det är bra.

Deka Ali fungerar också som en länk mellan läxhjälpen och dem som inte vet att hjälpen finns.

‒Jag kollar vem som behöver hjälp och hör av mig till dem, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!