Kuriren har vid flera tidigare tillfällen berättat om det stora antal övertidstimmar, som skolpersonalen i Vingåker arbetat 2017.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Helena Edrenius (S) har tidigare ifrågasatt det stora antalet övertidstimmar.
‒Det tycker jag är väldigt konstigt, för pedagoger har ingen övertid, sa hon till tidningen i februari.
Att lärare inte skulle kunna ta ut övertid, är också något som barn- och utbildningsförvaltningen skriver i sin sammanställning av övertiden, som ska redovisas för nämnden på onsdag. "Lärarpersonal har enligt kollektivavtal inte möjlighet att ta ut övertid", står det där.
Men detta stämmer inte, enligt Lärarförbundet. Lärare kan visst ta ut övertid, förutsatt att denna är beordrad av chef eller godkänd i efterhand, skriver förbundet i ett mejl till tidningen.
Och övertid har ju också beviljats i stor mängd, vilket redovisningen till nämnden än en gång gör tydligt. Antalet timmar har till och med blivit fler, än vad som tidigare framkommit. Förklaringen till övertiden är enligt förvaltningens skrivelse att lärare utfört arbetsuppgifter som normalt inte ska ingå i deras sysslor.
En stor del av övertiden förklaras enligt barn- och utbildningsförvaltningen med att lärare hjälpt till vid flytten av Slottsskolan.
Detta har fått Helena Edrenius att reagera på nytt. Hon säger att hon nu kommer att följa upp hur planerna ser ut för när skolan ska flytta tillbaka till sina nya, ordinarie lokaler igen. Flyttarbetet borde inte utföras av lärarna, menar hon.
‒Jag kommer att fråga hur man tänker när man ska flytta in, säger Edrenius.
En annan fråga som hon vill ha svar på, är om lärarna tagit ut ännu mer övertid, än vad som visas i den senaste sammanställningen. Möjligen har övertid också tagits ut i ledig tid, vilket i så fall inte skulle vara inräknat i de siffror som nämnden får ta del av på onsdagens möte.
Sammanlagt rör det sig enligt den senaste sammanställningen om över 1 000 övertidstimmar. 472 av dessa har tagits ut på Slottsskolan 7-9.