Lärandets ädla konst

Geometri – Broderi
Norrköpings konstmuseum
10 december -10 januari 2010

Övrigt2009-12-12 05:00

Bildverkstan på Norrköpings Konstmuseum kallas Krumeluren. Målningen som givit upphov till det heter Krumelur och är gjord av Pierre Olofsson 1948. Dessutom är det originalet för museets egen logotyp. Som om det inte räckte så är det även en av de 10 målningar som museipedagog Ann-Charlotte Petersson valt ut inför projektet Geometri – Broderi.

Vad vi kan se i bildverkstan på museet är resultatet av ett lyckat arbete inom ramen för skapande skola, där pengarna kommer från kulturrådet. Syftet är att långsiktigt integrera kulturen som en del av lärandet i skolan.

Geometri

Initiativet till broderiprocessen och utställningen kommer från textillärare Kerstin Sapire på Ektorpsskolan i Norrköping.

Hon har under höstterminen arbetat med ett 60 - tal elever i årskurs 8, som först tränat upp sig på allehanda broderistygn, för att sedan ta sig till konstmuseet där de under pedagogisk vägledning inspirerats och introducerats till utvalda delar av konstsamlingarna, i det här fallet målningar under temat geometri. Eleverna har vid ett par tillfällen suttit i bildverkstan och skissat, och sedan återvänt till slöjdsalen för att översätta sina skisser till broderier.

Abstrakta bilder

Resultatet är beundransvärt. 60 fria abstrakta små bilder med stygn och tygfragment, kanske lite knappar här och där, ibland med direkt anknytning till originalmålningen eller också en frisk mix av flera bilder i samma broderi.

Franska knutar har jag lärt mig säger eleven Johanna Skyllberg. Och så säger även skolkompisen Sara Mårdskog som med sitt redan stora miljöengagemang direkt fastnat för Carl J Alexanderssons målning; Den röda staden från 1930, och gjort en textil tolkning utifrån den. Både med franska knutar och lite textilfärg.

Inspirerande start

Projektet har utmynnat både i en härlig utställning med elevernas fria broderier, och ett jämställdhetsarbete på flera plan:

In med mer textil på museet (görs för det mesta av kvinnor), och låt alla elever oftare få möjlighet att ta del av konsten på museer och konsthallar genom skolan. Låt det kännas som ett naturligt val när kunskapstörsten eller lusten till något spännande spektakulärt, eller magiskt vackert faller på.

En förlängning av utställningstiden planeras redan, för att bl.a. ge fler skolor möjlighet att komma och ta del av projektet som en inspirerande start på vårterminen 2010.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om