Mellan Nyköping och Stigtomta ligger gården Ösvreta där Anna Brodén driver ekologisk mjölkproduktion, med runt 40 mjölkkor. För ett otränat öga ser det ganska idylliskt ut med den prunkande grönskan runt gården.
Och det har varit en bra start på våren. Gräset fick en rejäl skjuts av värmen och ljuset, så när det första fodret slogs blev skörden helt okej.
– Jag är nöjd med den men nu känns det betydligt oroligare, säger Anna Brodén.
Hon pekar ut mot fälten som skiftar i grönt och ljusbrunt. De ytor där gräset är slaget har en markant "brändare" ton.
– Det är samma effekt som när villaägare klipper gräsmattan vid torka. Kommer det sedan inget regn blir det gult. Det bästa är att lämna det långt tills regnet kommer, säger hon.
Rötterna är känsliga för solen och när gräset är längre skuggas rötterna.
Men det är inte bara fodret till vintern som Anna Brodén oroar sig för nu. Mjölkkorna som går i hagen ska äta gräs hela sommaren och då behövs regniga dagar, eftersom gräset betas ner och annars inte växer upp igen.
– Helst vill jag ha djuren ute ända in i september, säger hon.
Något bevattningssystem har hon inte tillgång till och nu är det tredje året på raken som det är torrt.
Ekologiska gårdar är dessutom extra känsliga för torkan, eftersom de inte kan köpa konventionellt odlat foder.
– Men nu är det i princip lika tufft för alla. De som har foder håller hårt i det, säger Anna Brodén.
De senaste årens torka har inneburit att gården har blivit tvungen att slakta 8-10 djur under vintern för att få maten att räcka till alla kor. Dessutom producerar korna i hagen mindre mjölk när hagarna inte är frodiga.
– Men vi måste vara aktsamma om det kommer ett riktigt skyfall, och växtligheten tar ny fart, för då finns det risk att korna äter för mycket och får trumsjuka, säger hon.
Något Brodén olyckligtvis har erfarenhet av sedan tidigare. Vid trumsjuka bildas gas i våmmen som djuret inte lyckas rapa upp. Vid akuta sjukdomstillstånd kan gasansamlingen bli så stor att djuret kvävs till döds. Förloppet är ofta snabbt och mycket smärtsamt för djuret.
– Men det går att förebygga med matolja, så vi kommer jubla om det kommer mycket regn snart, men samtidigt ha beredskap, säger hon.