Landstinget gör utredning efter telefonhaveriet

Närmare en halv miljon kunder kan ha drabbats av måndagens haveri hos Tele2. På tisdagen var felet åtgärdat men man vet ännu inte vad som låg bakom de omfattande problemen. Nu ska landstinget Sörmland utreda hur haveriet drabbade verksamheten.

Övrigt2018-03-06 09:29

– Nu blir det jätteviktigt för oss att gå igenom vad incidenten berodde på och hur det här har påverkat olika delar av verksamheten.

Det säger Eleonore Hammare, vd för landstingsägda D-data dagen efter de telefonproblem som drabbade landstinget i Sörmland på måndagen.

Det var telefoniföretaget Tele2 och deras underleverantör TDC som hade stora nätverksproblem, något som påverkade telefonin i hela Norden. Först på tisdagsmorgonen var felet åtgärdat.

Företaget uppger för nyhetsbyrån Reuters att problemen kan ha drabbat åtminstone 450 000 kunder i Danmark, Norge och Sverige.

I Sverige drabbades flera kommuner, landsting och myndigheter, däribland landstinget Sörmland som nu följer utvecklingen efter haveriet.

– Vi kommer att göra en incidenthantering där vi går igenom: Vad har hänt, hur gick det till, vad var orsaken, är det något som drabbats mer långsiktigt? Och naturligtvis: Vad krävs det för åtgärder framåt för att det inte ska kunna hända igen, säger Eleonore Hammare.

Exakt när utvärderingen kan vara klar hänger på Tele2:

– Vi är beroende av att Tele2, i det här fallet, levererar sin incidentrapport till oss så att vi får veta vad som har hänt.

Hur ser du på att problem hos en leverantör kan ha så stor påverkan och att flera landsting och kommuner drabbas?

– Vi är ju alla beroende av telefonin i dagens samhälle och det är såklart att det blir extra sårbart. Och de här telefonileverantörerna blir dessutom mer och mer dominerande där färre och färre tar mer av marknaden. Så det är någonting vi behöver se över, om vi behöver ha fler leverantörer parallellt på något sätt.

Men exakt vilka åtgärder som kommer vidtas vill inte Eleonore Hammare spekulera i innan utredningen är klar. Klart är i alla fall att gårdagens telefonhaveri ska utredas.

Även hos Tele2 står utredning i fokus de kommande dagarna. Det berättar Louise Ekman som är pressansvarig på Tele2.

– Det är vårt största fokus nu och under de kommande dagarna, att hitta vad som orsakade problemen. Det är klart att vi har driftstörningar till och från men det här har varit av ett större och mer allvarligt slag.

Vad brukar en driftstörning kunna bero på?

– Det kan såklart bero på flera olika saker. Det är komplexa, tekniska lösningar det handlar om. Vi kan inte spekulera i vad det kan bero på utan det undersöker vi nu tillsammans med vår underleverantör i Danmark.

Finns en överbelastningsattack med i bilden eller är det helt uteslutet?

– Vi är öppna för alla möjliga alternativa orsaker som det här kan ha såklart. Vi utgår från att det är en form av teknisk problematik som vi behöver se över, sedan av vilken typ det är får visa sig.

Hur ni ser på driftsäkerheten när ni har myndigheter, landsting och kommuner som kunder?

– Telefonin är en jätteviktig samhällsfunktion för den typen av organisationer och företag. Vi tog det här på största allvar. Vi förstår att det här påverkar väldigt många människor.

Kommer den här händelsen påverka hur ni jobbar framöver?

– I felsökningen som vi gör så kommer vi se över rutiner och vad det är som orsakat det här. Och försöka kartlägga att det inte händer igen.

– Vi beklagar det som har hänt och vi har förståelse för de kommuner, landsting och företag som har drabbats för det påverkar ju såklart väldigt många personer, säger Louise Ekman.

Så drabbades Sverige av Tele2:s haveri

När Tele2:s företagstelefoni fick problem på måndagen drabbades både kommuner, landsting och myndigheter. Här är några exempel på vad som slogs ut:

Landsting och regioner:

Landstinget Sörmland: Växeln fungerade men det var svårt att ringa till landstingets olika verksamheter.

• Region Västmanland - Ett tillfälligt växelnummer sattes in och regionen gick in i stabsläge, rapporterar VLT. Invånare uppmanades att gå direkt till sina vårdenheter eftersom det inte gick att ringa innan. Även Västerås stad drabbades av problemen. Region Västmanland behöll stabsläget även under tisdagen, ledning eller nyckelfunktioner samlas och utvärderar läget.

• Region Dalarna - Landstinget Dalarna gick upp i stabsläge då det inte gick att ringa till sjukhus eller vårdcentraler. Även Dalatrafik hade problem med telefonin, skriver SVT.

• Region Kronoberg - Landstingen i regionen gick upp i stabsläge.

Kommuner:

• SVT rapporterade att det var svårt att komma fram till flera kommuner i Örebro och Västmanlands län som Laxå, Västerås, Örebro, Sala och Askersunds kommun. Även Södertälje och flera kommuner i Bohuslän som Uddevalla, Sotenäs, Munkedal, Tanum och Lysekil.

Sjöfartsverket:

• SOS kunde inte koppla samtalen vidare till Sjöfartsverket utan behövde använda reservlinjer, skriver SVT.

Swedavia:

• Det statliga bolaget Swedavia, som äger och driver flera av Sveriges flygplatser, påverkades av telefonproblemen, rapporterar TT.

Åklagarmyndigheten:

• Det gick under måndagen inte att nå växeln, skriver TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!